Életmód

2016.07.31. 15:59

A dologtiltó napon

Augusztus első napja Vasas Szent Péter ünnepe. Ezen a napon szabadult meg bilincseitől, „vasaitól” Heródes börtönéből Péter.

Szente Tünde

Mivel augusztus elseje balszerencsés nap, ezért nem ajánlott ezen a napon házasságot kötni. A Mura vidékén a szőlőtermelőknek dologtiltó nap volt, mert azt feltételezték, hogy ellenkező esetben, a szőlőszemek leperegnek a fürtről. Alina ezt egészen mostanáig nem tudta, ő csupán péntek tizenharmadikán várta türelmetlenül, hogy gond nélkül véget érjen a nap. Holott kutatások igazolják, hogy péntek tizenharmadikán sokkal kevesebb a balesetek száma, mivel jobban odafigyelünk magunkra és egymásra. Amerikában biztos, ami biztos, a magas épületekben nem találunk tizenharmadik emeletet, a kórházakban nincs tizenhármas szoba. Sokan az utazást, főként a repülést, lemondják péntek tizenharmadikán.é

Az egyik magyarázat szerint az Utolsó vacsorán tizenhárman ültek az asztalnál, Jézus volt a tizenharmadik az apostolai között, Jézust pénteken feszítették keresztre. A péntektől való félelem gyökere lehet az is, hogy az ezernyolcszázas évekig ez a nap volt a hóhér napja, amikor is végrehajtották a nyilvános kivégzéseket. Egyes vallások képviselői úgy gondolják, hogy a tizenkettő tökéletes szám, így a tizenhárom valami rosszat jelképez. Tizenhárom fodor van a szoknyámon, jut eszébe Alinának a jól ismert nóta, de vajon ez jónak vagy rossznak számított? Hát, persze, hogy rossznak, máris kiderül, ha elénekeljük.

A négylevelű lóhere újévi szerencsehozó jelképének megfejtésénél is a vallás ad kapaszkodót. A négylevelű lóhere alakja a keresztre emlékeztet, már pedig ez az ősi szimbólum bajelhárító, szerencsehozó hírében áll.

Alina nem bírt megszabadulni gyermekkori szokásától, végigcsinálta a rítust, ha kéményseprőt látott, olyankor iparkodva gombot keresett, de hol vannak ma már a gombok, - legfeljebb az elektronikai kütyükön -, hamar eldarálta magában a „kéményseprőt látok, szerencsét találok" rigmust, és sietve kívánt valami jót. A néprajzosok megfejtése szerint a kéményseprő azért hoz szerencsét, mert régen, azoknál a házaknál, ahova mentek, nem égett le a ház.

Újabban többek csuklóján lát piros fonaldíszt Alina, meg is kérdezte egyiküket, mire való, mire a válasz, hogy óv a rontásoktól. Egy másik viselője azt is elárulta, hogy a rajta lévő hét csomó védi az auráját a bajoktól. És bizony a tükörtörés sem akármi, hét évi szerencsétlenséget jelent. Ha például lánnyal esik meg, akkor hét évig nem megy férjhez.

Az ősi korok embere egy szellemet látott megjelenni a tükörben, s úgy vélte, ha eltörik, ilyenkor a lélek is eltörik. A fekete macska pedig azért gond, mert a házi jószág eme változatát a boszorkányok szövetségeseként jegyezték.

Alina nem tartotta magát túlzottan babonásnak, de azért az ajtaja fölé lópatkót helyezett fel, hogy megvédje a családját a betegségektől, miként a hálószobába is került egy, abból a megfontolásból, hogy elűzze a lidérces álmait. A gyógyszert nem köszöni meg annak, akitől kapja, mert különben nem hat. Ha csuklik, gondolkodás nélkül rávágja, hogy „valaki emleget", ha beüti a könyökét, átvillan az agyán, vajon ki fog hamarosan váratlanul betoppanni hozzá. Ha valamit otthon felejtett, nem mert visszamenni érte, mondván, „otthon hagyja a szerencséjét". S mivel augusztus havának első napjára virradt, úgy döntött, otthon marad, és nem csinál semmit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!