Életmód

2015.07.12. 08:38

A floroholista

Eszter a kertben időnként késztetést érzett arra, hogy az ágyásokban kicserélje a növényeket.

Szente Tünde

Most értette meg a Napkirály hóbortját, aki Versailles-i kastélyában, ha megunta a sárgálló virágokat, lecseréltette rózsaszínűekre. Amikor az idegenvezető ezt elmondta, sehogy sem értette, de már rájött, csupán földbe süllyesztett cserepecskékben dekkoltak a virágok, így egyszerűsödött a csere-bere.

Eszter tavaly egészen odáig volt, hogy az almafa alját nyuszifüllel telepítse be, amit meg is csinált, de télen azt olvasta, hogy a büdöske távol tartja a kórokozókat a gyümölcsfáktól, ezért alig várta, hogy megejtse a cserét, a minire metszett jonagold alatti ágyást citromsárgára változtassa.

A nyári tikkasztó hőségben már nagyon bánta, hogy félbemaradt a néhány éve elindított levendulatelepítési őrülete. A kókadozó növények láttán ott járt a fejében egyik kedvenc színésznője nyilatkozata, aki elmesélte, hogy otthona kertjében a fákon és cserjéken kívül csupán levendula pompázik. A mediterrán cserje azon túl, hogy szemet gyönyörködtető, szárazságtűrő, több mindenre hasznosítható.

A fából készült ládák sem tartják a nedvességet, hiába telepített beléjük pozsgás varjúhájféléket, folyton víz után kiáltanak. Annál inkább jó döntésnek bizonyult a fűszernövények telepítése. Mára a kertben ipari mennyiségű szurok- és citromfű, menta és kakukkfű terem, de a többi gyógynövény léte is elegendő sikerélményhez juttatja. Amikor elvesztette állását, elképzelte magát, amint a piacon árusítja csokorba kötött illatos csodanövényeit. Végül is letett tervéről, tudta, nincs rá elegendő kereslet, egyébként is szégyellte volna, hogy pénzt kérjen értük. Így az ajándékozásnál maradt. A levendulavirágot csokorba köti, az oregánót, borsikafüvet olajba helyezi, a bazsalikomot fokhagymával párosítva zúzza apróra, a tárolókat különlegesen feldíszítve adja át barátainak.

Rákapott a saját készítésű dzsemek ízére, nano-méretekben kísérleteik, néhány üvegnyi elrakásához van türelme, de azt végtelen variációban. A nagyobb mennyiségek feldolgozása nem esik jól, van az a kritikus tömeg, amihez már nincs kedve. A legutóbb kapott hat kilogramm cseresznye befőzésének a puszta gondolata kiborította.

Azon tűnődött, próbálta megfejteni, hol marad az általa oly sokszor hangoztatott mértéktartás, amikor saját maga bevallása szerint is virágfüggő. El is nevezte magát floroholistának. Olyannyira szenvedélyévé vált a növények beszerzése, hogy a heti nagybevásárláskor – édesség helyett – szoba-, balkon- vagy fűszernövények is ott várakoznak az élelmiszerek társaságában a kasszánál.

Eszter fontos társai a növényei, gyönyörködik bennük, aggódik értük, féltve óvja, ápolja őket. Képtelen betelni a zöldek árnyalataival, a színek sokaságával. Színkorszakai vele együtt változnak. Egy időben a rózsaszínre esküdött, túl van a lila korszakon, jelenleg a fehér színűek látványától gyengül el. Megfejthetetlen számára az érzés, ami olyankor átfut rajta. Talán ők testesítik meg az életigenlés és a szépség esszenciáját?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!