Csapás a kánikulában -– ételintolerancia sújthatja a sörbarátokat

A folyékony kenyér veszélyei

2015. július 05., 15:24 szerző: DH-információ
komment
A sör nem csak másnaposságot okozhat, sok embernél kiválthat puffadást, gyomorfájást, székelési panaszokat, de akár bőrpanaszokat, fejfájást is.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Ki gondolná, hogy ennek sok esetben nem az alkohol, hanem a sörben lévő élesztő az oka, amire az arra érzékenyek szervezete számos tünettel reagálhat -– figyelmeztet dr. Takáts Alajos gasztroenterológus klinikai főorvos.

A sörélesztő és a sütőélesztő egyaránt szerepel azoknak az alapanyagoknak a listáján, amelyekre az átlagosnál gyakrabban mutatnak ki érzékenységet. A legnagyobb gyakoriságú ételérzékenységet kiváltó összetevők toplistáját ugyan a gabonafélék, a tej és a tojás vezeti, ám egyes esetekben olyan „gyanú felett álló” alapanyagokról derül ki, hogy emésztőszervi tüneteket, gyomorbántalmakat vagy székelési panaszokat okoznak, mint a borsó, a burgonya, a fahéj –- vagy épp az élesztő.

A gasztroenterológus tapasztalata szerint sokan évekig kínlódnak különféle panaszokkal, s szednek mindenféle készítményeket megmagyarázhatatlannak tűnő bajaikra, mire felmerül a gyanúja, hogy ételintolerancia is állhat a háttérben. Az ételintolerancia ugyanis nem ételallergia, tehát az ominózus étel vagy ital elfogyasztása után nem azonnal jelentkeznek a tünetek, ezért nehéz kimutatni az összefüggést.

DH-információ

2015. július 05., 15:24 szerző: DH-információ

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...