Életmód

2015.03.26. 17:43

A füves cigi hetekre elhangolja az agyat

A rekreációs célú kannabiszfogyasztás drámai módon csökkenti az agy finomszabályozását biztosító molekulák mennyiségét.

A kutatókat sokkolta, ahogyan a THC valósággal lesöpörte a kulcsfontosságú fehérjéket az idegvégződésekről. Az utóbbi években kiderült, hogy az úgynevezett endokannabinoid jelmolekulák kulcsfontosságúak az idegsejtek közötti kétirányú kommunikációban.A legújabb eredmények szerint a füves cigi igen durván avatkozhat bele az idegsejtek „beszélgetésének” finomszabályozásába. A mikroszkópos felvételeken látható, hogy 6 napig tartó THC-kezelés hatására drámai módon, kb. 85 százalékkal csökkent az endokannabinoid molekulákat fogadó „antennák” (CB1-receptorok) száma az idegsejtek kapcsolódását biztosító szinapszisokban.

A receptorok száma csak meglepően lassan áll vissza. A 6 napos, élvezeti szinttel történő kezelés után 11 napnak kellett eltelnie az 50%-os javulásig, de a teljes helyreállás 6 hetet vett igénybe. A kannabisz több ezer éves gyógynövényünk, és számos betegség, például szklerózis multiplex esetén néhány országban már engedélyezik terápiás célú fogyasztását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!