Életmód

2015.08.16. 15:39

A gyomorpanaszok nyáron gyakoribbak

Elég egy kicsit tovább előhagyott étel vagy egy egzotikus országban elfogyasztott pohár víz és máris kész a nyári gyomorrontás.

S. Töttő Rita

Itt egy kis lángos, ott egy kis sült krumpli, nem is szólva az egzotikus nyaralások ínycsiklandó finomságairól – számos kísértésnek kell ellenállni nyáron. A gyomorrontások alapja is a sok felesleges nassolás, valamint a romlott vagy fertőzött étel, ital. A tünetek pedig igen kellemetlenek: puffadás, gyomorgörcsök, emésztési gondok, hasmenés és székrekedés – amelyek, ha nyaralás közben érik az embert, meglehetősen el tudják rontani az élményt.

– Az egzotikus országokban leggyakrabban a nem megfelelő higiénia a ludas: fertőző forrást jelent a csapvíz, a mosatlan zöldség, a gyümölcs és a nem kellően megfőzött vagy átsütött étel is – figyelmeztet Petőházi Melinda belgyógyász szakorvos, s hozzáteszi: a megelőzésnek viszonylag egyszerű módjai vannak.

– Kizárólag palackozott vizet fogyasszunk még fogmosáskor is, emellett rendszeresen fertőtlenítsük a kezünket. Kerüljük a jeget, a zöldségeket, gyümölcsöket hámozzuk meg, kerüljük az utcai árusokat, ne fogyasszunk nyers kagylót, rákot, halat, a húsokat pedig megfelelően átsütve kérjük!Ha mégis gyomorrontást kapnánk, akkor fogyasszunk sok folyadékot, s ha kell, csillapítsuk a lázat – tanácsolta a szakértő. A természetes gyógymódok is segíthetnek: a pirítós, a pálinka vagy akár a banán segíthet csökkenteni a kellemetlen hasmenést. Az aloe vera pedig az emésztőszervi problémákra lehet gyógyír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!