Életmód

2015.04.26. 16:59

A jobb sportteljesítményért - Nagyon fontos a fizikai, a pszichikai és a mentális felkészülés is

A sportolók egészsége jelentős mértékben hozzájárul teljesítményükhöz, ezért fokozott figyelmet kell fordítaniuk csontrendszerük, izületeik, szalagjaik, izomzatuk és idegrendszerük állapotára, karbantartására, a sérülések megelőzésére és a bekövetkezett sérüléseket követően a regenerálódásra.

A csontok egészségéhez szükséges a megfelelő mennyiségű és minőségű ásványi anyag (kalcium, foszfor, magnézium ), nyomelem (mangán, cink, réz, szelén, vanádium, króm, molibdén, jód, vas ...) szerves kötésben és vitaminok (D3 ), amelyeket a hiányos táplálkozás miatt étrend-kiegészítők formájában szükséges pótolni.

A porc, a szalag és az izületek építésében, egészséges szerkezetük megőrzésében segíthet a stabilizált Aloe Vera Gél gazdag összetevőivel együtt a természetben előforduló glükozamin-szulfát és kondrotinszulfát valamint a természetben fellelhető szerves kén vegyület (MSM: metil-szulfonil-metán), amely csökkenti az izomlázat is. Ez a rákfélékből és a kagylóból származó összetevőket is tartalmazó tápláló ital biztosítja az izületek és a kötőszövet védelmét, megőrzi a porc rugalmasságát, a sportolók segítségére lehet szalagsérülések, ismétlődő ficamok, gerincproblémák, izületi bántalmak, teniszkönyök és ínhüvelygyulladás esetén.

(Fotó: Ady Géza)

Az alacsony molekulasúlyú hialuronsavat, gyömbérolajat és kurkumát tartalmazó étrend-kiegészítő normalizálja az izületi folyadék állagát, fájdalommentes mozgást biztosít, csökkenti az izületi gyulladást és fájdalmat, valamint enyhíti az izomfájdalmat. Az izomzat védelmét szolgálja a vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított turmix italpor, mely minden szükséges tápanyaggal ellátja a szervezetet. Az izomerő-növelésében játszik fontos szerepet az L-Arginine, mely egy aminósav s amely több fontos élettani folyamatban vesz részt (pl. keringésjavító, értágító), amelynek pótlásáról a további szinergikus vitaminokat is tartalmazó étrend-kiegészítővel gondoskodhatunk. A Guarana-mag kivonatot (természetes/biokoffein), vitaminokat és aminósavakat tartalmazó, doppingmentes egészséges energiaital fokozza az aktivitást, csökkenti a fáradtságot. A külsőleg alkalmazott krémek (melegítő krémek, MSM gél, massage krém) keverékének jótékony hatásai, rendszeres használatuk szintén támogatják az izomzat megfelelő működését.

A kiemelkedő sportteljesítmény elérése érdekében szükséges az idegrendszer megfelelő állapota. A Gingko levél, a reishi gomba, a Fo-ti gyökér száraz kivonatát és a Schisandrát tartalmazó étrend-kiegészítő javítja az agyi keringést, az idegsejtek működését és a stressz- tűrő képességet. A hal- és tintahal olajat tartalmazó étrend-kiegészítő az idegrendszer építőanyaga, javítja az idegrendszer működését (ingerület-átvitel). A méh készítmények közül a méhpempő stressz-oldó, testi és szellemi frissességet fokozó, a pollen (virágpor) pedig a testi és szellemi energiát fokozza, az idegrendszer védelmét szolgálja.

A fenti termékeket egyre több sportág kiemelkedő képviselői használják felkészülésük során Németországtól az Egyesült Államokig. Ezeknek a termékeknek a felhasználásával készült 2012-ben a Londonban megrendezett XXX. Nyári Olimpiai Játékokra a Magyar Judo válogatott is és szerzett tizenhárom olimpiai pontot.

Mindez önmagában természetesen nem elég. Ezek mellett el kell végezni szisztematikusan a szükséges edzésmunkát ugyanúgy, mint a pszichikai és mentális felkészülést.

Dr. Siposné Gyebnár Éva

Címkék#sport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!