Életmód

2014.09.18. 13:00

A kettlebell biztosítja minden izomcsoport kiegyensúlyozott fejlődését

Fehérvár – A kettlebell edzés extrém fitnesz szintet eredményez minden vonalon, képes igen gyorsan növelni az erőt, javítani az állóképességet.

Káldor András

Manapság sok ember ül naphosszat a számítógép előtt, sokan az íróasztalhoz kötve dolgoznak. Ráadásul a munka mellett szűkös a szabadidő is. Sokakban megvan a vágy, hogy mozogjanak, de egyedül nincs kedvük edzeni. Mások szeretnének fogyni. Többen keresnek olyan mozgásformát, melynek segítségével heti két alkalommal, alkalmanként egy-egy órás mozgás segítségével átmozgathatják testüket, nagymértékben javíthatják állóképességüket, tartásukat, és erőnlétüket. Ennek az egyik legideálisabb módja, ha a kettlebellet választják. Segítségével heti két órás mozgás keretében látványosan javul az állóképesség, az erőnlét, és nem utolsó sorban nagy segítséget ad a fölösleges kilók leadásában is.

Gömbsúlyzó. Oroszul fonetikusan girja, angolul, pedig kettlebell. Egy tradicionális orosz súlyzó, tulajdonképpen egy vasgolyó fogantyúval. Az eszköz mögötti tudást Pavel Caculin katalogizálta és vezette be újra a köztudatba. A legelterjedtebbek a 8 kg, 12 kg, 16 kg, 20 kg, 24 kg, 28 kg, 32 kg és 40 kg-os gömbsúlyzók.

Előnyei: Egyszerre képes aerob és anaerob hatást kifejteni az edzés során.

Gömbsúlyzó használatakor (eltérően az egykezes vagy kétkezes súlyzóktól) a fogás nem a tengelyen történik, messze esik a súlyzó középpontjától, így a gyakorlat közben folyamatos koordinációt, mentális összpontosítást és nagy erőkifejtést igényel már pusztán a helyes tartás is, ami csak más izomcsoportok bevonásával érhető el.

Megdolgoztatja a gerinc környéki mélyizmokat, a mély hátizmokat, a has és a csípő izmait, ez erős és stabil törzset eredményez, ami minden erő alapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!