Sütőolaj: a lefolyók nagy réme

2014. szeptember 22., 06:35 szerző: S. Töttő Rita
komment
A tudatosan szervezett háztartásnak nem csak a szelektív hulladékgyűjtés vagy a takarékos víz- és áramhasználat a része, hanem a használt sütőolaj megfelelő elhelyezése is. Legtöbben ugyanis a lefolyóba öntik, nem is gondolva arra, micsoda terhelést jelent ez a bolygónak.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Több ezer liter használt sütőolajat öntünk naponta a lefolyókba, miután kisütöttük a burgonyát, rántott szeletet és miegymást. Épp elég dolga van az embernek egy sütés-főzés után, nem biztos, hogy még azon is gondolkodik a háziasszony, mit kezdjen a serpenyőben hűlő használt olajjal.

Pedig ha tudná, hogy mennyi kárt okoz azzal, ha a lefolyóba, WC-be, természetbe önti, megeshet, más megoldást választana! A lefolyóba öntve ugyanis a vezetékek falára rakódva a csatorna dugulását okozza, ráadásul a szennyvíztisztítók terhelését is növeli. A talajba jutva gátolja annak légáteresztő képességét, és elpusztíthatja a talajflórát. A kommunális hulladékba helyezve nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókon. Tavakba, folyókba jutva a természetes vizek felszínén úszva meggátolja az oxigén bejutását, így csökkentve a vizek oldott oxigén tartalmát, elpusztítva a vízi élőlényeket. Egy liter használt étolaj akár 100 ezer liter vizet is elszennyezhet. S ha ez így folytatódik tovább, a bolygó szinte megfullad a töméntelen mennyiségű olajtól, amellyel az emberiség már nem tud mit kezdeni,

Épp ezért fontos szelektíven gyűjteni az elhasznált sütőolajat, amelyet például országszerte a MOL 178 töltőállomásán lehet leadni, köztük a fehérvári, sárbogárdi, móri, gárdonyi, velencei és dunaújvárosi kutakon is. A fáradt olaj sorsáról a cég elárulta: a leadott anyagot a kutakról egy erre szakosodott cég gyűjti össze. Megfelelő tisztítás után egy bioüzemanyag gyártó cég komáromi üzemébe kerül, ahol biodízel komponenst gyártanak belőle. Ezután az anyag visszakerül a finomítókba, ahol a dízel üzemanyaghoz keverik hozzá.

 

S. Töttő Rita

2014. szeptember 22., 06:35 szerző: S. Töttő Rita

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...