A szénmonxid-mérgezés réme nem csak télen fenyegető

2017. május 16., 09:30 szerző: Balla Tibor fotós: Zsedrovits Enikő
komment
DUNAÚJVÁROS - A fűtési szezon végével csökken, de nem szűnik meg teljesen a szén-monoxid-mérgezés kialakulásának veszélye. A gázüzemű átfolyós vízmelegítők, bojlerek és az időszakosan használt fatüzelésű kályhák, kandallók karbantartásának elmulasztása esetén a fűtési szezonon kívül is fennáll a szén-monoxid-mérgezés kialakulásának kockázata.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Minderre a katasztrófavédelem hívja fel a lakosság figyelmét. Nem is ok nélkül, hiszen májusban eddig nyolc esetben riasztották a tűzoltókat a mérgező gáz miatt. Ebben a hónapban négy ember szenvedett valamilyen fokú mérgezést, egy emberen pedig már nem lehetett segíteni. Szerencsére Dunaújváros és térsége ezekben az esetekben nem volt érintett, tudtuk meg Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredestől, Fejér megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől. A gázüzemű átfolyós vízmelegítők, bojlerek és a páraelszívók egyidejű működése esetén egy zárt fürdőszobában percek alatt elhasználódik a levegő. A keletkező vákuum hatására az égéstermékek visszaáramlanak a kéményből a készülékbe, majd a fürdőszobába.


A karbantartás nélküli gázkészülék veszélyes 	Fotó: Zsedrovits Enikő
A karbantartás nélküli gázkészülék veszélyes Fotó: Zsedrovits Enikő

A szokatlanul hideg tavaszi időjárás miatt a fűtési szezon kitolódott, a tüzelő-fűtő berendezések fokozott igénybevételnek voltak kitéve. Az eszközök karbantartását célszerű a következő fűtési szezon előtt, a nyár folyamán betervezni. Vannak azonban olyan eszközök, amelyek karbantartás hiányában, vagy szabálytalan bekötés esetén a szezonon kívül is veszélyt jelenhetnek.

Balla Tibor

2017. május 16., 09:30 szerző: Balla Tibor fotós: Zsedrovits Enikő

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...