Életmód

2014.09.04. 08:27

A terítés és az asztali rend illemszabályai (x)

Szépen megterített asztal mellett az étel is sokkal jobban ízlik. Ügyeljünk a terítésre akkor is, ha épp nincs vendégünk!

Az étkezés hatással van az egészségre, az ember kedélyállapotára, és egyúttal a munkájára is, ezért nem mindegy, hogyan alakítjuk ki étkezési szokásainkat.

Ügyeljünk arra, hogy egy együtt eltöltött ebéd, vagy vacsora ne arról szóljon, hogy alig tudunk mozdulni az edényektől és evőeszközöktől, mert így épp az ellenkező hatást válthatjuk ki, mint amit szeretnénk. A tányérok között legyen legalább 60-80 cm-nyi hely, így kényelmesen elfér majd mindenki, s nem kell attól félni, hogy a könyökünkkel jól kiverjük a másik kezéből a gőzölgő levessel teli kanalat. Az asztal lábához ne ültessünk senkit, mert nagyon kényelmetlen ott az ülés. Az étkezés legyen huzatmentes helyen, a világítás legyen hangulatos. A sok virág elválasztó hatású, tartsuk a mértéket. További kívánalom, hogy az asztalterítőből legfeljebb 20 cm lógjon le az asztal széléről. Ünnepi alkalomra válasszuk a fehér színt, egyébként a színes terítők is alkalmasak a megfelelő hangulat létrehozásához.

A tányér jobb oldalára a terítővel harmonizáló összehajtott szalvéta kerüljön. Alulra jöhet a lapostányér, majd a levesestányér. A késnek a tányér jobb oldalán a helye, élével a tányér felé fordítva. A kanalat a kés mellé, vagy a tányér elé tesszük, mellé pedig a kiskanalat. A villa a tányér bal oldalán van, felfelé néző heggyel tegyük a szalvétára. A halkés és halvilla a rendes kés és villa mellé kerül. A kompótos, savanyúságos tányér a nagy tányértól balra kerül, a poharak pedig jobbra. Só-, paprika-és borstartó több is legyen az asztalon.

A házigazda döntse el, hogy milyen sorrendben üljenek a vendégei az asztalnál. Az optimális az, ha olyanok kerülnek egymás mellé, akiknek az érdeklődési köre közel azonos. Így nem lesznek kellemetlen pillanatok, s folyékonyabban megy a társalgás. Miután a háziasszony jó étvágyat kívánt, a leves, vagy az előétel következik. Legyünk körültekintőek a terítésnél, ne kelljen gyakran felállni az asztaltól pohárért, sótartóért, mert így romolhat a közös étkezés hangulata. Akkor illik újból szedni, ha mindenki jól el van látva az étellel, és még maradt a tálban. Italok felszolgálásánál a vendég jobb oldalára álljunk, más ételek esetén pedig a bal oldalára.

Vendégként ügyeljünk a következőkre:

- ne csámcsogjunk, szánkat hangtalanul, és zárva mozgassuk

- főzeléket, húst, és tésztát nem illik kanállal enni

- a leves elfogyasztása után a kanalat lenyalás nélkül helyezzük a tányérra

- amíg rágunk, kezünket a tányér mellett pihentetve, az evőeszközöket a tányér felett vízszintesen tartjuk

- ha épp nem vágunk, a kést helyezzük a tányér szélére

- vágásnál a kést jobb kezünkben, míg a villát a balban fogjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!