Életmód

2015.09.27. 16:23

A tudat hasadása

Félelmekkel tele élte az életét Szeréna. Félt a kígyóktól, az utazásoktól, a fertőző betegségektől, a háborútól, a megállíthatatlan posztkoloniális migrációtól, a villámlástól, a tömegtől, a mélységtől, a természeti katasztrófáktól. Csecsemőkorától kezdve folyamatosan sokasodott a félnivalóinak száma, tilalmakkal teltek az első életévei.

Szente Tünde

A várakozás feszültségében öthónaposan csalódott először, amikor rájött, hogy anyja helyett más lépett a kiságyához. Vigasztalhatatlan sírásba kezdett. Ahogy teltek a hónapok, elkezdett félni olyan tárgyaktól, helyektől, amelyekről kínos tapasztalatai voltak. Szorongásai egyre gyakoribbá váltak. Nem az ismeretlen rémítette meg, hanem az ismertnek és az ismeretlennek a keveredése. A megszokott és a meghökkentő együttes megjelenéséből fakadó bizonytalanságot élte át szorongásként.

Kisgyerekként lassacskán megtanulta, mely rovarokat és állatokat kerülje. Később azt is, hogy kik a veszélyes emberek. A középiskola első tanítási napjától az utolsóig, tanárai az érettségi rémképét festették a falra, s mikor eljött az ideje, kétségbeesetten jelent meg a vizsgákon. A felvételi tortúrát szívesen törölte volna az emlékezetéből. Nem csoda, hogy poszttraumás stresszként élte meg a későbbi vizsgákat. Sokan riogatták a házasság és a gyermekvállalás veszedelmeivel. Szülés után depressziós lett, házassága tönkrement.

Traumaként élte meg a nagybetűs életbe történő belépést, a szigorú keretekkel, a mozgásszabadság hiányával, a monotónia kilátástalanságával, a meg nem választható munkahelyi vezetőkkel, a megfelelni akarás kényszerével, az anyagi korlátokkal.Az évek múltával lelkét gyötörte a környezet ezernyi bizonytalansága, kiszámíthatatlansága, teste termékeny táptalajként szolgált a szorongások különböző fajtáihoz. Mind többször érzett szorító érzést a gyomrában olyan emberekkel való találkozásokkor, akikhez kellemetlen élmények fűzték. Egyre bizalmatlanabbá vált, félt a jóhiszeműségéből fakadó további csalódásoktól. Rájött, hogy még ártania sem kell másoknak ahhoz, hogy ellenszenvet váltson ki belőlük, azok előítéletei, feltételezései elegendő magyarázatul szolgálnak unszimpátiájukhoz, puszta lénye, vélt politikai beállítottsága kedvezőtlen színűre festi őt előttük. Feszültségoldásra sok mindent kipróbált

Leginkább attól félt, hogy memóriazavarai oda vezetnek, hogy végül elfelejt félni, és kitörlődik agyából az életben maradáshoz szükséges, csecsemőkora óta egymásra rakódott tudás. Lúdbőrözött attól, hogy képtelen a rázúduló információáradatot feldolgozni, napi feladatait ellátni. Hacsaknem, hozzájut ő is a magyar fejlesztésű készítményhez, a skizofrénia legkorszerűbb gyógyszeréhez, az agy hibás működését korrigáló hatóanyaghoz, amely nemcsak a betegség tünetétől, de a szociális problémáktól is megszabadítja. Az új vegyület hatására a világ dolgai iránt érdeklődő emberré válik, ismét munkát vállal, és talán kevesebb félelemmel éli majd tovább az életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!