Életmód

2015.08.12. 14:51

A világ legnagyobb kisebbsége, a balkezesek

Világszerte a mai napot a Balkezesek Nemzetközi Világnapjaként tartják számon, amellyel az Egyesült Államokban 1976 óta a balkezesek elnyomottságára hívják fel minden évben az emberek figyelmét.

Braun Dorottya

A DKKA kézilabdacsapatának balkezes játékosa, Kovács Anna

Azóta évről évre egyre több ország ismeri fel a figyelemfelkeltő esemény fontosságát. Az elmúlt tíz évben már hazánkban is egyre nagyobb figyelmet szentelnek ennek a napnak, ugyanis a 2005-ben alapított Magyarországi Balkezesek Egyesülete azon dolgozik, hogy a társadalom komolyabban odafigyeljen a balkezeseket érintő problémákra. A szervezők minden évben olyan programokkal és előadásokkal készülnek, amelyekkel elsősorban a szülők és a pedagógusok felelősségét igyekeznek hangsúlyozni.

TÖRTÉNELMI TEÓRIÁK

Ha a jobbkezesség elterjedésének kiindulópontját keressük, vissza kell utaznunk az őskorba. A kutatók a barlangrajzok vizsgálata alapján arra jutottak, hogy a falon található lenyomatok készítőinek 23 százaléka balkezes volt. Ez azt jelenti, hogy az emberiség hajnalán nagyobb arányban voltak balkezesek, mint manapság. Néhány kutató azon az állásponton van, hogy a jobbkezesség elterjedése kapcsolatban állhatott a harci technikával. Szerintük a történelem előtti idők harcosai rájöttek arra, hogy a seb, amelyet a test baloldalán (vagyis a szív felőli oldalán) ejtenek az nagyobb eséllyel halálos, mintha azt a jobb oldalon ejtik. A szívük védelmének érdekében tehát a pajzsot a bal karjukkal fogták, miközben a jobb kezükben a lándzsával hadakoztak, és így jobb kézzel hozzáfértek az ellenség sebezhető pontjához is. Az őskori asszonyok esetében a jobbkezesség kialakulása onnan eredhet, hogy gyermeküket szívük felett, a baloldalon tartották, miközben a jobb kezükben fogott hajítható eszközzel riasztották el maguktól a gyermekükre támadó ragadozókat.

Dálnoki Sándor, a Kockás Kapca zenekar gitárosa is bal kézzel játszik
Fotó: Ady Géza

Mindez azonban csak egy teória; a tudományos válasz a kérdésünkre az, hogy a jobb kéz használata a két lábon járással egy időben alakult ki. A két lábon járással felszabadult kezek munkamegosztása szerint az egyik kéz nyúlt a vizsgálandó tárgy után, míg a másik besegített, tartotta a tárgyat.

SZÉP KEZESEK

Hosszú évszázadokon keresztül azt a bigott nézetet találták helyesnek, ha minden gyermeket sikerül a jobb, vagy a régies nevén a szép kezük használatára szoktatniuk. Ennek számos oka közül érdemes megemlíteni, hogy már a Bibliában is többször megtalálhatjuk a jobb kéz magasztalását és a bal kéz elítélését. Hazánkban a XX. század második felében is még úgy tartották, hogy a balkezesség olyan dolog, amit még csírájában el kell fojtani. Sokan lekötötték gyermekük balkezét, esetleg intően rácsaptak arra, ha mégis azt használta. Rengeteg olyan felnőtt él napjainkban, akiket még az óvodában vagy otthon átszoktattak a jobb kéz használatára.

Az azonban már kevésbé ismert tény, hogy ezeket a gyerekeket stresszhelyzetnek tették ki és emiatt könnyen magatartászavar, beszédzavar vagy koncentrációs zavarok alakulhattak ki náluk. Szerencsére a balkezes csemetéknek manapság már nem kell elszenvedniük ezt a kegyetlen bánásmódot, mint a korábbi generációknak. Még ma is okozhat ugyan beilleszkedési nehézségeket, ha valaki nem a jobb kezével tud írni, rajzolni, de korántsem olyan mértékben, mint korábban.

A néphiedelemmel ellentétben az, hogy valaki balkezes (vagy népies nevén, balog) nem hátrány, sőt!

TEHETSÉGES BALOGOK

Annak ellenére, hogy a bal kezüket használók az esetek többségében nem kapnak ötöst írásuk külalakjára, számos olyan dologban jeleskednek, amelyek az emberek többségének nehézséget okoznak. Ennek az a magyarázata, hogy a balkezesek (és legtöbbször az átszoktatott balkezesek is) sokkal jobban kihasználják agyuk jobb féltekét. A jobb agyféltek a művészetekért, a zenéért, az érzelmekért és a kreativitásért felelős.

Ez az oka annak is, hogy rengeteg ismert művész, feltaláló, költő, zeneszerző, de még híres sportoló is kisgyermekként a balkezét kezdte el használni. A történelem során olyan meghatározó személyek voltak balkezesek, mint Leonardo Da Vinci, Julius Caesar, Michelangelo Buonarroti, Wolfgang Amadeus Mozart, Albert Einstein, Pablo Picasso, Charlie Chaplin, ám még hazánk irodalmának egyik legismertebb alakja, Petőfi Sándor is a balkezesek táborába tartozott.

Napjainkban a Föld lakosságának körülbelül tizenöt százaléka balkezes. Annak érdekében, hogy a világ legnagyobb kisebbségének hétköznapjait megkönnyítsék, az elmúlt években sorra jöttek ki a kifejezetten balkezesek számára átalakított, megfordított használati tárgyak is; például a balkezes olló, toll vagy konzervnyitó de akár balkezeseknek készült spirálfüzetet is lehet kapni, hogy ne fúródjon a füzet spirálja írás közben a jegyzetelő alkarjába. Mostanra már több olyan üzlet is nyílt Budapesten, amelyek balkezeseknek készült, mindennap használatos tárgyakra specializálódott.

Ez az utóbbi években kialakult empátia is azt mutatja, hogy már hazánkban sem tesznek nagy különbséget jobbkezesek és balkezesek között.

Jegyzet - Agárdy Csaba

Büszke balkezes vagyok! Igaz, gyerekkoromban az okos felnőttek közül többen a balkezességet szinte betegségnek tartották. Nekem is volt olyan rokonom, aki anyámnak rendszeresen elmondta: Zsóka, miért engeded a gyereket a sutával írni? (Én szerencsés voltam, mert volt olyan osztálytársam, akinek tiltották a balkéz használatát, sőt, rendszeresen ütötték a kézfejét.) Egyébként a sutakezesek a jobbat is ügyesen használják, fordítva ezt nem nagyon lehet elmondani. Én például jobbal fogom kezembe a szerszámokat, például a kalapácsot vagy éppen a csavarhúzót. Manapság azonban már nem tekintik betegségnek a balkezességet, sőt, gyártanak termékeket külön balkezeseknek, van balkezesek világnapja és hiszem azt amit egyes tudósok állítanak , hogy a balkezesek zsenik.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!