Életmód

2014.07.06. 12:10

Aktuális téma az allergiásoknak

Sorozatunkban a pulmonológus szakember segítségét kérve próbálunk eligazodni az allergiák sokaságában.

Létezik pollenérzékenység, van, aki a rovarméregre allergiás, akad olyan, akit a házi poratka jelenléte, vagy a penészgomba gyötör meg, de nem ritka közöttünk az állatszőrre allergiás. Kezdjük a pollenérzékenységgel, amelyről a Szent Pantaleon Kórház Tüdőgondozó Intézetének vezetőjét kérdeztük.

- A leggyakoribb allergén a virágpor - tájékoztatott dr. Lantos Júlia. - A szélporozta növények hímivarú virágaitól hihetetlenül nagy mennyiségű pollen kerül a levegőbe. Légvétel során ezek a pollenszemcsék bejutnak a légutakba, s rákerülnek a nyálkahártyára. Ha egy köbméter levegőben mindössze húsz szem pollen van, már ez a kis mennyiség is képes allergiás reakciót kiváltani. A szénanáthások számára a tavasz első hírnöke az éger és a mogyoró pollenje. Már a késő téli melegebb napokon előjönnek az első allergiás panaszok, melyeket sokszor megfázásnak tartanak, ami valójában allergia. Az allergiás rhinitis (szénanátha) akkor alakul ki, ha a szervezet ellenanyagokat állít elő különböző természetes anyagok ellen, mint a pollen, a házi poratka, a macska- és kutyaszőr vagy a penészgomba. A szénanáthának számos oka lehet, ilyen például a fertőzés, a gyógyszerek által kiváltott allergiás reakció, a por okozta irritáció, aminek eredményeként az orrjáratok és a szem gyulladt állapotba kerül. A betegek többsége az életminőségük romlásáról számol be. Az allergiában szenvedőknek gondolniuk kell arra is, hogy bizonyos élelmiszerek fogyasztásával felerősödnek az allergiás tüneteik, ezt nevezzük keresztallergiának. Például a közkedvelt görögdinnye a parlagfű allergiákban szenvedőknél fokozhatja a tüneteket.

 

Hasznos tanácsok az allergiásoknak

A pollen-érzékenyek lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban száraz, meleg, szeles napokon. Ilyenkor érdemes elkerülni a szabadtéri sportolást, kerékpártúrát, sátorozást, kirándulást. Vezetés közben a tüsszentési roham életveszélyes lehet, ezért autózáskor a levegőztető berendezést ki kell kapcsolni, az ablakokat be kell zárni. A légszűrő tisztítását sem szabad elhanyagolni. Javasolt a gyakori hajmosás, ugyanis a hajszálakban megragadhatnak a pollenek. A ruha- és ágyneműk szabadban szárítása kerülendő. A pollenidőszak alatt lehetőleg tartsuk zárva lakásunk ablakait, ez alól kivételt képez az este 22 és reggel 4 óra közötti időtartam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!