Életmód

2016.10.09. 19:14

Aranyalma a Földanyától

Néhány esztendővel ezelőtt Pomona a fiaitól almafát kapott születésnapjára. Nagy volt az öröm, közösen elültették, és ábrándoztak a fényesen pirosló gyümölcsökről.

Szente Tünde

Az első hozzáértő metszést ki más, mint nénikéje, Borika végezte, mert, ha valaki, ő aztán értett hozzá, szabolcs-szatmár-bereg megyei almáskertjeikben mázsaszámra termett a jonatán, az idared, az idagold, a golden és a starking. Milyen kár, hogy az utóbbi időkben, csupán léalmaként veszik át tőlük a gyönyörű termést, talán azért, mert a lengyel árudömpinggel képtelenek felvenni a versenyt.

Arról keveset hallani, hogy a rózsafélék családjába tartozó almafa bizony, szerte a világban, másutt is elég jól érzi magát. Ma már több mint 7 ezer fajtáját ismerik, Európából a világ termelésének fele származik, az országok versenyében Kína a nyertes, ott terem a legtöbb belőle.

Az alma története a kőkorszakig nyúlik vissza. A svájci tavakból új-kőkori cölöplétesítmények maradványai között különféle gabona magvak mellett 25 gyümölcsfaj, köztük kétféle alma magvait találták meg. Az európai népek már foglalkoztak a termesztésével, a görögök és a rómaiak további területekre is eljuttatták. A rómaiak a harmadik században ültetvényeket létesítettek a mai Franciaország, Spanyolország és Nagy-Britannia területein, ekkortájt 29 almafajt tartottak számon.

Az alma az európai kultúra szimbolikus gyümölcse. Héra nászajándékként Aranyalmát kért a Földanyától. Az Ószövetségben az alma miatt űzetett ki az emberi faj a Paradicsomból. A Trójai háború alma miatt pattant ki, miként Hófehérke is megjárta vele. A norvég mitológiában az almafa a halhatatlanság szimbóluma. Ahogy az alma megjelent az újvilágban, úgy ruházták fel különböző jelentéstartalmakkal. Több állam hivatalos gyümölcse, az almavirág Michigan és Arkansas állam jelképe.

A vikingek előszeretettel ették, Indiában gyógyszerként alkalmazták, Kanadában az almafák kérgével gyógyították a cukorbajt. Már a középkorban rendszeres fogyasztását javasolták. A vasszegekkel átszúrt almát a vérszegénységben szenvedőknek adták. Napi egy alma - az orvost távol tartja, él máig a közmondás. És valóban, jelentős C-, A-, B- vitaminforrás, magas a folsav, a kalcium, a magnézium és a kéntartalma. Párolva hasmenés, nyersen székrekedés ellen vethető be. Kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterin szintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!