Életmód

2017.03.29. 14:30

Az erdők nemzetközi napja

Dunaújváros - Az ENSZ Közgyűlése 193 tagállam egyhangú támogatásával 2013-tól kezdődően március 21-ét, a márciusi nap-éj egyenlőség napját az erdők nemzetközi napjává nyilvánította, hogy ezzel is ráirányítsa a figyelmet a fák természetben és társadalomban betöltött szerepére.

Horváth Dominik

Ezen a napon programokat szerveznek az erdészek és a természetvédők, amelyek által tudatosulhat az emberekben az erdők, a fák fontossága.

Jelenleg a bio-energiaforrások között a fa a legjelentősebb, körülbelül a megújuló energiaforrások 40 százalékát teszi ki. A fatüzelést az emberek főzésre, fűtésre, villamos energia előállítására használják. A fa elégetése során ugyan szén-dioxid keletkezik, amely gáz hatása a klímaváltozást erősíti - de tudjuk ugyanakkor, hogy az erdők, a fák jelentős mennyiségű szén-dioxidot nyelnek el, és alakítanak át oxigénné. Átlagosan egy 50 éves fa 50 kilogramm oxigént termel és közel 69 kilogramm szén-dioxidot dolgoz fel egy vegetációs időszakban. A fák a szennyező anyagok levegőben történő lebegését is csökkentik, hiszen a porszemcsék és az azokra tapadt nehézfémek, a korom, az olajszármazékok megülnek a leveleken.

A fák gyakran a művészet tárgyai - Jeszenői Endre festménye FOTÓ: Horváth Dominik

Az utak melletti fasorok, a városi parkok fái, az üzemek mellé telepített erdősávok szennyezőanyagokat lekötő hatása óriási segítség az emberek, állatok tüdejének. Egy 40 éves, egyhektáros erdő évente mintegy 70 tonna szennyező anyagot tud kiszűrni a levegőből! A fák ezen felül párologtatnak, a hőségben árnyat adnak, és védenek a zajhatástól. Ez utóbbi tulajdonságuk is nagyon fontos a ma embere számára, aki a munkahelyén, a közlekedésben, valamint otthon is jelentős zajhatásnak van kitéve. Műszeres mérésekkel igazolták, hogy egy pázsitból, cserjéből és fákból álló növényfal több zajt nyel el, mint egy ugyanolyan magasságú téglakerítés.

A fa fantasztikus alapanyagként is, rönkházak, nyílászárók, bútorok - és sorolhatnánk még a fából készíthető tárgyakat. Ezek ráadásul szépek, tartósak, és szerencsére hulladékká válásuk után környezeti szempontból sem okoznak gondot. Magyarországon csodálatos faállomány van - mindig pótoljuk a kivágottakat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!