Életmód

2014.08.24. 16:04

Mit jelent az ételintolerancia?

Az életünket megkeserítő, leggyakrabban előforduló problémáink egyike az elfogyasztott ételeknek, vagy azok alkotóelemeinek feldolgozására, megemésztésére való képtelenségünk. Vajon miért?

Evolúciós szinten, az ember fejlődése során nem alakultak ki olyan emésztő enzimek, amelyek a mai ételekben fellelhető anyagokat fel tudnák dolgozni. Az utóbbi 50-100 évben óriási változások történtek a növénynemesítésben, állattenyésztésben. Olyan gabonákat, gyümölcsöket hoztak létre, amelyek ellenállnak a betegségeknek, nagy a terméshozamuk, hogy minél több embernek jusson belőlük. Igen ám, de ez azt is jelenti, hogy megváltoztak a génjeik, a tulajdonságaik. Ugyanez mondható el az állattenyésztésről is. Magas tejhozam, magas húshozam elérése a cél. Ezt csak a természet eredeti rendjébe való beavatkozással, módosításokkal lehet elérni. Ezekhez a viszonylag gyors változásokhoz a mi emésztő rendszerünk nem tudott alkalmazkodni.

Nevezzük nevén a leggyakoribb „bűnösöket”. Ez a laktóz (tejcukor) és a glutén (gabonafehérje). Az emberek többsége nem tudja ezeket az anyagokat megemészteni, csak nem tud róla, ugyanis más-más tüneteket produkálnak.

Krónikus migrénnél, fáradékonyságnál, puffadásnál, szorulásnál vagy hasmenésnél, ízületi fájdalmaknál, ekcémánál, légúti allergiánál, krónikus köhögésnél, arcüreggyulladásoknál, stb. egyikünk sem gondolna laktóz, vagy glutén intoleranciára.

Ezek a meg nem emésztett anyagok gyulladást hoznak létre a belekben. Ezért puffadnak, ezért kortyognak a beleink. A gyulladási faktorok a vérbe kerülnek, és a test bármelyik részén okozhatnak tüneteket. Ha tartósan fennáll az intolerancia, akkor krónikus gyulladásokat, allergiát alakíthatnak ki.

Ezért lenne fontos az étel intolerancia szűrővizsgálatok bevezetése. Jelenleg a biorezonancia és a vérteszt vizsgálatok nyújtanak megbízható eredményt. Ha megtaláljuk a „bűnöst”, természetesen ki kell vonni a táplálkozásból, mielőtt visszafordíthatatlan, esetleg autoimmun betegségeket produkál.

Szerencsére egyre nagyobb a választék laktózmentes és gluténmentes élelmiszerekből, amelyeket akkor is ajánlani tudok, ha nem mutatható ki laktóz, vagy glutén intolerancia.

Porteleki Mária
természetgyógyász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!