Életmód

2017.08.16. 15:35

Egy uszoda, ahol a klórtól nem lesz kipirosodott a szemünk: Biológiai úton tisztuló tavak

Életünk egyre több területén találkozhatunk az egészséges életmód megvalósításával. Az uszodai környezet sem kivétel, itt is próbálják a természetközeli megoldásokat favorizálni.

Hevesiné Kővári Éva

Natural swimming pool - Naturbad - természetes fürdőtó: az angol, a német vagy a magyar kifejezéseket olvasva ugyanarra gondolhatunk. Egy uszoda, ahol a klórtól nem lesz kipirosodott a szemünk, nem fog viszketni a bőrünk, nem lesz rossz a gyomrunk, ha véletlenül nyelünk a vízből. Egyre több ilyen létesítményt találhatunk Európában, az öreg kontinensen körülbelül húszezer öko-strand van már.

Természetes fürdőtó Németországban, Dürnsteinben Fotó: www.panoramio.com

De mi helyettesíti a klórt és a többi vegyi anyagot? Növények, valamint azok homok- és kavicságyai, amelyek természetes, biológiai vízszűrőrendszerként működnek, így ezek mellett nem kell vegyszereket alkalmazni. A szűrőágyak területe viszont meglehetősen nagy, elérheti akár a medence nagyságát is, azaz ezek az uszodák összességében sokkal nagyobb területet igényelnek. A növények elhelyezkedhetnek a medence körül, vagy akár lebeghetnek a vízben. Természetesen a víz keringtetését ez esetben is meg kell oldani, vízforgató rendszerre, vagy szivattyúzásra szükség van. A természetes fürdőtavak vizét is folyamatosan vizsgálják, azok baktériumszintjének meg kell felelni a szabványos előírásoknak - azaz a fürdőzők biztonsága itt is szavatolva van.

Forrása: impressmagazin.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!