Vesekövesek kerüljék a céklát

2017. április 10., 09:00 szerző: Németh Diána
komment
Zalaegerszeg - Divatos téma lett a méregtelenítés, hiszen mindannyian jól tudjuk, hogy sokkal több tartósítószert és ártalmas adalékanyagot viszünk be a szervezetünkbe, mint elődeink.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

De vajon tényleg szükség van a méregtelenítésre? Liszli Erika dietetikus szerint a jó idő beköszöntével nem árt egy tisztítókúra, amit - ha jól végzünk - a testünk is meghálál.

Liszli Erika dietetikus

- A legfontosabb az, amivel sajnos hadilábon állunk, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk - kezdi a szakember. - Folyadék alatt pedig a tiszta vizet értem. A legjobb, ha a szénsavmentes ásványvizet választjuk, amiből naponta 2-3 litert kellene meginni. Ezt nagyon kevesen tudják betartani, ezért muszáj olyan módszerekhez folyamodni, amelyek által egy kicsit fel tudjuk frissíteni a szervezetünket.

- Milyen méregtelenítési módszerek vannak?

- Magyarországon a legelterjedtebb módszer a léböjt kúra, amit mindenkinek nem ajánlok. Általában nagyon egészséges emberek végezhetik, orvosi vagy dietetikusi felügyelettel. Én jobban szeretem, hogy ha különböző kiegészítő módszerekkel méregtelenítjük a szervezetünket, és próbálunk felkészülni a tavaszra, a nyárra. Ha jól csináljuk a tisztítókúrát, felüdítő érzést nyújthat, pár nap alatt a hangulatunkon, a bőrünkön és a fizikumunkon is észrevesszük, hogy ez nekünk jó, ezt érdemes csinálni.

- Miből tudhatjuk, hogy jól végezzük a kúrát?

- Talán az első és legfontosabb, hogy könnyebben elalszunk. Ahhoz, hogy kipihenten keljünk, a korábbinál kevesebb időt kell az ágyban töltenünk, mivel sokkal mélyebben tudunk aludni - magyarázza a szakember. Vidámabbak leszünk, a hangulatunk teljesen megváltozik, sokkal optimistábban álluk a napi feladatokhoz. A fáradékonyság kevésbé tud uralkodni rajtunk. Fontos azonban megemlíteni, hogy a méregtelenítés első napjaiban a bőr minősége romolhat és bizonyos testszagok erősebbekké válhatnak, de ez csak azt jelzi, hogy jól végezzük a kúrát és megindultak a folyamatok.

A szervezet folyamatosan méregtelenít magától is, mi csak rá tudunk segíteni a folyamatokra - mondja a dietetikus. A testünk hosszú távon meghálálja a támogatást.

Sok internetes oldalon olvasható, hogy egynapos méregtelenítéssel lényeges változást el lehet érni. Léteznek ilyen csodaszerek?

- Csodaszerben, csodamódszerben, akármennyire csábító, nem szabad megbízni. Ez az egynapos méregtelenítésre is vonatkozik.

- Van olyan bevált recept amit tudna ajánlani?

- Itt a tavasz, ezért lehetőség szerint egyre több zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk. Ha nem tudjuk megtermelni mi magunk, akkor lehetőleg helyi termelőtől vásároljunk. Emellett rengeteg finom turmixot készíthetünk. Ha például céklára épülő méregtelenítő kúrát választunk, apró változtatásokkal jelentős eredményt érthetünk el. A cékla nagyon erős májtisztító hatással rendelkezik, 2 hétnél tovább azonban nem javasolt az intenzív fogyasztása. Azok, akik vesekőre hajlamosak, bele se kezdjenek ebbe a kúrába, mert ennek a salátanövénynek magas az oxálsav tartalma. Mivel a céklának jellegzetes íze van, ami nem mindenki szeret, banánnal (ami nagyon jó biotinforrás) és petrezselyemzölddel (tökéletes folsavforrás) is lehet keverni. Így teljesen más ízt kapunk. Emellett almával vagy bogyósgyümölcsökkel is vegyíthetjük. Nem kell mindennap ugyanazt inni, fő a változatosság. Ezek segítenek a tavaszi ásványi anyag és vitaminfeltöltésben is. Ezáltal nagyon sokat tettünk a szervezetünk megtisztulása és felfrissülése érdekében. Aki még nem próbálta, biztosan meg fog lepődni, hihetetlen energiákat lehet felszabadítani. Én úgy gondolom, igaz a mondás, hogy azok vagyunk, amit megeszünk, megiszunk - zárja gondolatait a szakember.

Németh Diána

2017. április 10., 09:00 szerző: Németh Diána

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...