Életmód

2015.08.16. 14:35

Ebike: előnyök és érvek

Az elektromos kerékpárok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek már hazánkban.

Káldor András

A hagyományos bringák eladási mennyiségéből, pedig komoly számban csípnek le, de vajon mi a népszerűségük titka?

Ha Nyugat-Európa kerékpárútjain tekerünk, akkor megdöbbenve tapasztalhatjuk, hogy rengeteg elektromos rásegítésű kerékpárral találkozhatunk. Az elektromos kerékpár piac néhány évvel ezelőtt robbant igazán, és ma már ott tartunk, hogy a hagyományos kerékpárok eladási darabszámát veszélyezteti; évente 1,5 millió pedelec (pedal-eletric szavakból jött össze - a szerk.) kerékpár talál Európában gazdára és a kerékpáros kultúrájáról ismert holland piacon már minden ötödik eladott gép elektromos rásegítésű. Mit kell tudnunk elektromos kerékpárokról?

Nincs életkorhoz kötve, bárki könnyedén közlekedhet vele
Fotó: Illusztráció

Egy olyan kerékpár, amelyik kis teljesítményű (általában 250W-os) elektromos motorral rendelkezik, mely csökkenti a pedálozáshoz kifejtendő erőt, tehát kiegészítő hajtást ad. A lehető legkorszerűbb mérő és vezérlőrendszer biztosítja az ember-gép harmonikus együttműködését. A lábunk a gázkar a gyorsításhoz. A laptopoknál alkalmazott korszerű akkumulátor technikával a kerékpár súlya 20 kg környékén marad. Legtöbbjük a KRESZ szerint kerékpárnak minősül, így jogosítvány, biztosítás és sisak nélkül közlekedhetünk velük. Nem kerékpár helyettesítő; teljesítménye és kényelme folytán inkább az robogó és az autó a vetélytársa. A vázformánál egyre többen részesítik előnyben az alacsony átlépésű komfortvázakat. A magyar férfiak ezt női váznak mondják, de Európában ez már megszokott.

 

Címkék#Ebike

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!