Életmód

2015.02.08. 13:35

Egy magban a világ

A tél közepén egyre kevesebb természetes vitamin- és ásványi anyag forrás áll rendelkezésünkre. Ilyenkor kerülhetnek előtérbe az olajos magvak, amelyek rengeteg értékes összetevőt tartalmaznak. De vigyázat, csak módjával fogyasszuk őket! Vajon miért?

S. Töttő Rita

Dió, földimogyoró, kesudió, makadámdió, mandula, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia csak néhány abból az értékes összetételű olajos magfajtából, amelyek a változatos táplálkozás alapját képezhetik a téli ínséges időszakban. Gazdag vitamin- és ásványi anyag tartalmuk mellett rengeteg fehérjét és zsírt is tartalmaznak, ezért érdemes csínján bánni velük! De szerencsére magas, azaz 40-60 százalékos zsírtartalmuk jelentős része telítetlen zsírsav, amely élettani szempontból mégiscsak kedvező. Magas fehérjetartalmuk mellett elmondható róluk, hogy rengeteg rostot is tartalmaznak. De nézzük csak, mit mond róluk a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége legfrissebb összeállításában.

A pisztácia finom s rengeteg vitamint, ásványi anyagot is tartalmaz, Brunner Diána is szereti<
Fotó: a szerző

A földimogyoró fele például zsiradékból áll, 30 százalékban pedig fehérjét tartalmaz. Zsírsav összetétele nagy hasonlóságot mutat az olívaolajéval. A kesudió kitűnő K-vitamin forrás, a makadámdió pedig B1-vitaminban igen gazdag. A mandula erőssége a B2 és az E-vitamin. Az egyik legzsírosabb a mogyoró, amely 63 zsiradéktartalommal rendelkezik, emiatt könnyebben avasodik. Emellett rengeteg antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaz, ahogy a napraforgómag is. :Ezutóbbi kiváló B6- B5- és E-vitamin- forrás. A legzsírosabb a brazildió, viszont jelentés szeléntartalommal is rendelkezik. A pisztácia magas rost- és fehérje-tartalommal rendelkezik, ezenkívül B6-vitamin-, réz-, mangán- és foszforforrás is egyben. Fogyasszuk őket, de módjával!

Címkék#mag

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!