Életmód

2014.08.27. 16:45

Egyre több fiatal szenved a gerincferdüléstől

Előszállás - A szülő nem látja az elváltozást, de a szakember már észleli, sajnos sokszor nem fogadják meg a tanácsát, így csak évek alatt, kitartó tornával, fűző viselésével, vagy műtéti úton állítható helyre pedig kezelhető, megelőzhető.

Rankasz Brigitta

A történet bárkiről szólhatna, hiszen egyre több fiatal, gyermek szenved a gerincferdüléstől. Kialakulását sokszor nehéz észrevenni, hiába a védőnő és a háziorvos figyelmes, lelkiismeretes munkája. Amikor szembesül a család és a gyermek vele, hogy a gerincferdülés miatt a nap 24 órájában fűzőt kell viselnie, az élet nehézzé, szinte elviselhetetlenné válik. Szabó-Schönnekker Zsuzsanna Dunaföldváron gyógytornász, minden korosztályt kezel az ország több tájáról is felkeresik. A fiatalok gerincvizsgálata során maga is meglepődött az eredményen: már óvodás korban jellemző a tartási rendellenesség.

Szabó-Schönekker Zsuzsanna gyógytornász és Ranga Lilla. Fotó: Rankasz Brigitta

Ranga Lilla tizennégy éves, gyönyörű lány, magas, kedves, csendes. Hét éves kora óta visel fűzőt, s hetente jár a Duna túloldaláról gyógytornára, ezen kívül minden nap otthon is kitartóan tornázik. Most (hét év után!) érkezett el oda, hogy mire szeptemberben gimnáziumba megy, napi öt-hat órára nem kell viselnie a gerincét, tartó, testét szorító, tartást segítő eszközt.

– Amikor Lilla hozzám került, már egy éve járt gyógytornára, mégis nagyon megijedtem, azt hittem más, visszafordíthatatlan betegsége van. Aztán elkezdtük a tornát, s pár hét múlva láttam a javulást, ekkor kezdtem megnyugodni – mondja Zsuzsi.

Lilla édesanyja, sok tapasztalatot gyűjtött, dajka néniként már látja az óvodásokon az apró jeleket, amit lánya kiskori képein is a hét évnyi nehézség után utólag felfedezi – sajnos későn! Lányánál hirtelen alakult ki a kóros gerincferdülés, sokfelé jártak, nem tudták hogyan kezeljék. Marlok Ferenc fűzőkészítő volt az, aki könyveket adott, elmondott mindent erről a betegségről, tapasztalatokról, arról, mit kell tenniük. Úgy érzik, hogy az egészségügyben nem jut idő erre, pedig nagyon fontos lenne.

– A fűzőt, ha már kialakult, hordani kell, mellette fontos a torna, Lilla is sokat sírt eleinte, ott volt mellette, nem hordta. A szülőnek kell ebben az esetben következetesnek lenni, én is sokszor kegyetlennek éreztem, de tudtam, másként a kislányt műteni kell, és utána ugyanúgy végig kell járni az utat, mire a gerincet tartó izmok megerősödnek. Hét éves volt, amikor a probléma hirtelen jelentkezett, most tizennégy múlt. Nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, s ha bárkinek tudunk segíteni, szívesen tesszük. Végigjártuk az utat, mindenkinek ajánlom, vegye komolyan a jeleket, figyelje gyermekét – mondja az édesanya.

Lilla most is csak csendben mosolyog, halkan mondja, volt aki elfogadta, de sokan csúfolták fűzője miatt. Honnan volt benne erő, hogy ezt a hét kemény évet végigcsinálja, nem tudom, de ezek után már bármire képes az életben. Ha vannak hétköznapi hősök, hát Ranga Lilla és családja az.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!