Életmód

2016.11.08. 21:20

Nincs csodagyógyszer, csak maga az ember - Dr. Papp Lajos szívsebész jó tanácsai

Nagyvenyim - Prof. dr. Papp Lajos Széchenyi-díjas szívsebész tartott előadást szombaton a Kossuth Lajos Általános Iskola tornatermében. Mindannyiunkat érintő témában a szívünk működéséről, egészségének megőrzéséről hallhattunk fontos és megszívlelendő tanácsokat.

Horváth László

- Mikor pihen a szív? - tette fel kezdésként az egyszerű kérdést a közel 170 tagú hallgatóságnak a világhírű szívsebész az előadáson. Talán sokan el sem hiszik a választ - hiszen a szív nem állhat meg soha, különben meghalunk - akkor pihen a szív, mikor lelassítjuk. Az emberi élet motorja már a fogantatásunk 2-3. hetétől, az embrionális állapotban elkezd mozogni, és földi létünk végéig kitart. A szív két ütés között pihen, és ezt azért fontos tudni, mert minél magasabb a vérnyomásunk, annál gyorsabban pumpál a szívünk. Egy év alatt 50 milliószor dobban. Egy élet során az átlagos emberi szervezet 250-350 millió liter vért mozgat meg.

A hirtelen szívhalált úgy lehet megelőzni, hogy éjszaka felkelünk. Az infarktusok többsége hajnalban éri az embert, mert fekvés közben az egész vérmennyiséget pumpálni kell. Minél idősebb az ember, annál feljebb tegye a párnáját, az esti lefekvés előtt pedig kimondottan ajánlatos enni, mert az emésztéshez másfél liter vér szükséges, és így tehermentesítjük a szívet - hallhattuk a megszívlelendő tanácsokat. Ezért egy csoda a szív - hangoztatta a professzor úr. Öt infarktus és nyolc szívbeavatkozás után dr. Papp Lajos világhírű szívsebész arról beszélt közönségének, hogyan nem szabad ide eljutni.

Sokan dedikáltattak a szombati nagyvenyimi előadás után prof. dr. Papp Lajos doktorral  Fotó: Horváth László

Egészségünk megőrzésének sarkalatos pontja, hogy a test-lélek-szellem egyensúlyát meg tudjuk-e valósítani.

A betegség első okozójaként a családi stresszt jelölte meg a professzor. Másodikként a munkahelyi stressz és harmadikként a társadalmi, vagy nemzeti stressz szerepelt.

A testnek egyetlen gyógyszere van, a mozgás, azon belül a gyaloglás. Naponta legalább két órát kellene gyalogolni - emelte ki a neves szívgyógyász a mozgás egészségünkre gyakorolt jótékony hatását.

Nincs csoda, nincs csodagyógyszer, csak maga az ember, aki le tudja győzni gyengeségeit és hibáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!