Életmód

2016.08.31. 17:25

Ékszerbolt a víz alatt

Még kisiskolás korában látta Jacques Cousteau expedíciós sorozatának egyik epizódját, s ezzel bimbózásnak indult a szerelem az óceánok misztikus világa iránt. Leisan Urazgulovával, a dunaújvárosi kötődésű búvármesterrel beszélgettünk, aki a tengerek elkötelezett rajongója és védelmezője.

Horváth Dominik

- A búvárkodás népszerűbb, mint valaha. Ön hogyan csöppent bele?

- Cousteau előtt a mélyben tett látogatás tényleg csak a kiváltságosoknak adatott meg, majd az általa, a haditengerészet megbízásából kifejlesztett technológiának köszönhetően szélsebesen terjedni kezdett a rekreációs célú könnyűbúvárkodás. Ma már alig van olyan tengerpart a világon, ahol ne lehetne búvárcentrumot találni. Így esett velem is, nyaralás során vettem részt egy bevezető kurzuson. Ismerkedtünk a felszereléssel, a fenéken sétálgattunk néhány méteres mélységben. Aztán jött a komolyabb elköteleződés, és a búvármesteri cím megszerzése lett a cél, amikor is nagyszámú merüléssel, az önmagárt és másokért is felelni képes búvár kiképzése történik.

Leisan Urazgulova a tengerek elkötelezett rajongója és védelmezője. A barrakudák népes csoportja vár prédára mozdulatlanul
Fotó: Horváth Dominik

- Mi az, ami ennyire vonzza? A tengeri élőlények? A szépség?

- Részben igen. Az apró részletek, a nagy egész, minden érdekes és megragadja a figyelmet. A szárazföld leggazdagabb fajtársulása a trópusi esőerdő, az állatfajok többsége viszont az áthatolhatatlan dzsungelben rejtőzködik, csak nagy szakértelemmel és még nagyobb szerencsével figyelhető meg. A tengerekben a legtöbb állat megmutatja, illegeti-billegeti magát a kíváncsi látogató előtt. Olyan az egész, mint egy ékszerbolt kirakata, a szemünk elé tárul a csoda a maga teljes ragyogásában. Ezen kívül vonz a csend és a végtelen mélység, ami akkor is csalogatóan hív, ha nincs mit látni lent. A könnyűbúvárkodás merülési mélységének maximuma élettani okokból 40 méter, és a fény is körülbelül eddig hatol le az elegendő láthatósághoz.


- Mi a tapasztalata, mennyire és hogyan befolyásolja a tengeri élőhelyeket a búvárok számának nagy mértékű emelkedése?

- A képzett búvárok, oktatók feladata és felelőssége megóvni a merülőhelyeket az emberi jelenlét káros következményeitől. Alapelv, hogy nem érintünk meg semmit, kivéve, ha hulladékot találunk, amit felszedünk. A halak etetése is tilos, mert megváltoztatja a viselkedésüket. Az agresszíven terjeszkedő, az adott területen nem őshonos fajokat viszont begyűjtjük. Pontosan ezek miatt, még a nagyüzemi, idegenforgalmi célú búvárkodás is több hasznot hajt, mint amennyi kárt okoz. A turizmusnak nagyon intenzíven kitett helyeken érezhető valamennyi negatív hatás. Valóban előfordul néhol, elsősorban a helyi döntéshozók érdektelensége, illetve a közfelfogás és a mentalitás következtében, hogy nem tartatják be a szabályokat, így a szemét felszaporodása és a túlzott hajóforgalom miatt már kimutatható mértékű terheléssel bír a búvárkodás. Viszont mindezen együttes tényezők is elhanyagolhatóak az óceánok szennyezése, a víz savasodása, felmelegedése és a túlhalászás következményei mellett. Sőt, az ismeretterjesztés, ezeknek a fantasztikus helyeknek az élőben történő bemutatása, figyelemfelkeltő, gondolatébresztő és szemléletformáló erővel bírhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!