Életmód

2017.02.19. 16:04

Eszterlánc - Afrodité titkai

Vacsorára hívta barátait Afrodité.

Szente Tünde

A gondosan összeállított menüsor tartalmazott sütőtök-krémlevest, szezámmagos csirkemellet, párolt kelbimbót zellerpürével, tejben pácolt szűzérméket vajas petrezselymes burgonyával, tenger gyümölcseit bazsalikomos tésztasalátával. Az eperfagylaltot datolyával és gránátalmával desszertnek szánta.

Mire megérkeztek a vendégek, finom illatok járták át a lakást, a párologtatókba ilang-ilang olajat csepegtetett, vanília és fahéj illatú mécseseket gyújtott, ezekkel keveredett finom parfümjének illata. A háttérben Celin Dion éneke hallatszott.

A vörösbe és feketébe csomagolt hölgyek jókedvűen nyúltak a pezsgőtől gyöngyöző poharakért, az urak inkább a birsalmapálinka felé tekingettek. A házigazda köszöntőjét követő koccintás után az első kör alkoholtól ellazult testükkel, izgatottan foglaltak helyet a hangulatosan megterített asztal mellett. Afrodité boldogságtól sugározva kínálta a Bálint-napi ételsort a barátaik legnagyobb megelégedésére. Férje sűrűn töltögette a poharakat a rozé borok különlegességeivel, a szőlőfajták változatos házasításaival. A hétköznapok ételeihez szokott társaság tagjai, élvezve az ízeket, mesélésbe kezdtek. Az utazások emlékei kerültek elő, barátságuk elején szerényebb, majd az évek múlásával igényesebb útjaik.

A lányok egymás szavába vágva, kipirosodott arccal számoltak be párizsi hétvégéjükről. A fiúk a legutóbbi horgászkalandjaikon röhögtek egyre önfeledtebben. Aztán kissé elszomorodtak, amikor a meghiúsult közös tervekre terelődött a szó. Elmaradt a prágai sörtúra, mert épp akkor temették egyikőjük szülőjét. Mindjárt lett jókedvük, amikor a Tisza-tavi hetükre terelődött a szó, konkrétan a vendéglátójuk bizarr, színében a lencsefőzelékre hasonlító, első kóstolásra ehetetlennek tűnő hallevesére, amivel addig próbálkoztak, hogy kiürült a kondér. Érdekes módon, a wellness-hétvégék a maguk tökéletességével, sokkal inkább a feledés homályába merültek.

Kávé nem lesz? – a kérdést kéjjel harsogták a további kényeztetés legfőbb óhajaként a társaság azon férfitagjai, akik az év többi napján egyébként másképpen teszik magukévá a feketéjüket. Afrodité kedves mosollyal tette eléjük a fahéjjal megbolondított krémes kávét, az étcsokoládé pasztillák kíséretében. Az emésztés megsegítésére sietett az aranyló színű Tokaji aszú a fenséges marcipánbonbonokkal.

Az illatbeazonosító játéktól a férfiak kezdetben vonakodtak, mert nehezükre esett felállni az asztaltól, de aztán mégis kedvükre valónak találták. A párjaik füle tövére cseppentett aromákba kellett beleszagolniuk, s aki nyert, egy üveg száraz pezsgővel lett boldogabb. A szegfűszeget és a mentát eltalálták, de a zsálya és a bergamott kifogott rajtuk.

Afrodité nem marasztalta az elmenni vágyó jókedvű párokat, végül elégedetten nyugtázta: célját elérte – így farsang idején, a szerelmesek ünnepén. A szarvasfélék agancsából készült serkentő hatású kivonatokat nehezebb időkre tartogatja...

Címkék#Afrodité

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!