Életmód

2016.06.19. 19:54

Eszterlánc - Hulladékból értéket

Polett érdeklődéssel hallgatta az avatóünnepség szónokait.

Szente Tünde

A nagy múltú cég tulajdonosa zárta a protokollt, aki büszke arra, hogy újrahasznosítható hulladékra alapozzák sikeresen működő családi vállalkozásukat. A társaságcsoport 1990 óta van jelen hazánkban, teljes termelési folyamata – a hulladékgyűjtéstől az újrahasznosításon át az újrahasznosított papírból kiváló minőségű csomagolóanyagok előállításán keresztül – a környezeti lánchoz igazodik. Céljai közé tartozik a környezetbarát módon előállított és magas hatékonyságú energia alkalmazása minden termelő üzemükben. A hulladékból dolgozó papírgyár Magyarország egyik legjelentősebb környezetvédelmi vállalata, mivel lehetővé teszi a papírhulladék értékké alakítását, ahelyett, hogy az hulladékégetőkben vagy hulladéklerakókban végezné.

Polettől cseppet sem áll távol ez a szemlélet. A szelektív papírgyűjtés mellett figyel az élelmiszerek pazarlásmentes fogyasztására is. Nagyon nem tetszenek neki az olyan statisztikák, mi szerint a világ élelmiszer-termelésének harmada, az Egyesült Királyságban a megvásárolt ennivaló csaknem fele a szemétben végzi. Magyarországon a fővárosban a legrosszabb a helyzet, Budapesten keletkezik a hazai élelmiszer-hulladék negyede.

Az uniós képviselők kezdeményezésére 2014 az élelmiszer-pazarlás elleni harc éve volt. Ennek mentén például egy francia üzletlánc úgy döntött, hogy a minőségi problémás árut harminc százalékkal olcsóbban árulja, így a zöldség-gyümölcs részlegük hatvan százalékos bevétel-növekedést ért el. Arról is döntöttek, hogy a négyszáz négyzetméternél nagyobb áruházaknak kötelező a megmaradt, de már nem értékesíthető élelmiszert jótékonysági célra felajánlani. Dániában az elmúlt években hozott intézkedéseknek köszönhetően a kidobott élelmiszerek mennyisége negyedével csökkent. Jól tudják, hogy a kukába kerülő élelmiszer nemcsak pazarlást, hanem környezetszennyezést is jelent.

Polett felismerte, hogy „a sok kicsi sokra megy” elv alapján jelentős mennyiségű, egyébként a szemétbe kerülő ennivaló menthető meg, és az így megmaradó konyhapénzt másra is fordíthatja. Vásárlás előtt végiggondolja, hogy mire és milyen mennyiségben van szükségük. Gyakrabban vásárol, mint azelőtt, leszokott a nagybevásárlásokról, amikor egy sor, számára tetszetős, de felesleges dolog is bekerült a hatalmas bevásárló kocsiba. A kenyeret, a tejet, a felvágottat, a sajtot kisebb adagokban veszi meg. A hűtőbe pakoláskor előre helyezi a régebbi élelmiszereket. Az étteremben sem hagyja ott a maradékot, becsomagoltatja és hazaviszi.

Sokáig idegenkedett a turkálókban vásárolt ruhaneműktől, de mióta rálelt néhány igényesebb kereskedésre, és világmárkák különleges darabjaira bukkant, szinte függővé vált, rendszeresen visszatérő vásárló lett. Legújabb felfedezése egy használtcikk-kereskedés, ahol régi tárgyak között böngészve hoz el egy-egy értékesebb üveg- vagy porcelánárut. Az antikváriumok régóta a kedvencei. A minap azon bosszankodott, hogy a javításra leadott olajsütő helyett a szervizből másik készüléket kapott, anélkül, hogy elárulták volna a turpisságot. Dühösen súrolta a más által lestrapált készüléket, de amikor használatba vette, elszállt minden mérge, végtére is működött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!