Életmód

2016.03.06. 08:18

Ez a legdrágább és legpofátlanabb egészségügyi átverés

Minden szakmának megvannak a maga csúcsragadozói, a legjobban fizetett és legprofibb szakemberek, akiknek minden trükk a kisujjukban van.

Nincs ez másként az alternatív medicina világában sem, ahol ma már Dunát, sőt Facebookot lehet rekeszteni a csillagenergiával, szellemsebészettel, szeretetesszenciával és hasonlókkal "gyógyító" sarlatánokkal. Na, ők mind kispályás amatőrök ahhoz képest, ami most jön: bemutatjuk a theta healinget, a legdrágább átverést az ezoterikus egészségügy világában - írja az Index.

A theta healinget a hivatalos eredettörténet szerint egy Vianna Stibal nevű hölgy találta fel, miután meditációval kigyógyította saját magát a rákból, eközben théta-állapotban kapcsolatba lépett a Teremtővel, és rájött, hogyan lehet a gondolat erejével a DNS-t közvetlenül manipulálni.

A gyógyító ereje idővel olyan nagyra nőtt, hogy ma már tetszőleges betegséget, de leginkább rákot és AIDS-et is tud gyógyítani, saját bevallása szerint három perc leforgása alatt. Sőt, a BBC oknyomozó riportjából az is kiderül, hogy az amputált láb visszanövesztése is megy neki, a szimpla rákgyógyítás pedig telefonon át is megoldható. Gyönyörű történet, ha még midikloriánok is lennének benne, George Lucas már rég leperelte volna az alsóneműt Vianna Stibalról.

Erre a vallásos-ezoterikus-áltudományos katyvaszra Ms. Stibal jó üzleti érzékkel egész iparágat épített, aminek lényege, hogy méregdrága tanfolyamokon átadja a fizető vendégeknek a théta-gyógyítás titkát - persze egy ideje már nem ő, hanem a tanítványai -, amivel bárki képessé válik... hm, lássuk, mire is (korántsem teljes válogatás következik magyar tanfolyamok tananyagaiból):

Nyilván nem kell hosszasan ecsetelnünk, hogy mindez milyen szinten ellenkezik a tudománnyal, a józan ésszel és a logikával. Azért megkérdeztük a Magyar Tudományos Akadémiát, hogy mi a véleményük a dologról, elvégre a Nobel-díjhoz (ami a minimum lenne egy ilyen csoda számára) valószínűleg rajtuk keresztül vezet a théta-gyógyítók számára legrövidebb út. Válaszuk példás önuralomról tanúskodik:

A BBC kérdésére Edzard Ernst professzor, az alternatív medicina kutatásának első számú szaktekintélye már kissé keményebben fogalmazott: a théta-gyógyítást totális nonszensznek nevezte, ami mögött az égvilágon semmilyen bizonyíték nincs, az alkalmazása pedig akkora felelőtlenség, hogy az inkább már bűncselekmény. 2013-ban egy volt diákja perelte be Vianna Stibalt Idahóban, azt állítva, hogy az egész theta healing egy merő humbug, és pénzt kérni az oktatásáért szimpla csalás. A bíróság igazat is adott neki, és bő 500 ezer dollár megfizetésére kötelezte Stibalt.

Az ezoterikus-áltudományos szélhámosságok általános receptje,hogy valami tényleg létező, tudományosan igazolt jelenség totális félremagyarázására alapoznak. A theta healing esetében is ez a helyzet; théta-agyhullám ugyanis valóban van. Na és mi is ez? A gyakorló theta healing oktatók szerint:

A valóság ennél kicsit unalmasabb. Az ember agyában az idegsejtek közti kommunikáció elektromos jelekkel működik, nagyon alacsony feszültségen. Gimnáziumi fizika: a feszültség mágneses teret hoz létre, az pedig elektromos mezőt. Ha elektródákat teszünk valakinek a fejére, az agya elektromos aktivitását meg is tudjuk mérni - pontosan ezt csinálja az EEG készülék. Ez az elektromos mező nem állandó erősségű, hanem pulzál, nagyjából annak megfelelő intenzitással, hogy mennyire erőltetjük meg éppen az agyunkat; ez az EEG ábráján egy hullámként jelenik meg. Ezt a hullámot, attól függően, hogy milyen sűrűn jönnek benne a hegyek és völgyek (fizikusul: mekkora a jel frekvenciája), több kategóriába soroljuk. Ilyen például delta-hullám, amit tipikusan alvás közben produkál az agy, vagy ott van az ébrenlétre jellemző alfa-hullám, valamint az erős koncentrációt jelző béta-hullám. És ilyen a théta-hullám is, a 4 és 7 Hz közötti frekvenciájú agyhullámokat sorolják ide, jellemzően elalvásközeli állapotban vagy mély meditációban, vagyis lelassult agyműködés mellett figyelhető meg.

Innentől a többi már mese habbal, hogy finoman fogalmazzunk. De hát miért is akarnánk finoman fogalmazni? Ezért pénzt kérni átverés, csalás, hazugság, kuruzslás, sarlatánság. Ilyen dolgok egyszerűen nem léteznek, mint gondolati erővel megváltoztatott molekuláris szerkezet, géncsere meg 12 szálú DNS. Tudományos szempontból ez mind értelmezhetetlen halandzsa, bárki tud ilyeneket kitalálni, csak véletlenszerűen kell egymás után dobálni ezoterikusan és tudományosan hangzó szavakat, kb. fele-fele arányban vegyítve őket. Tessék: lélekmolekula fényaktiválása kvantumáldással. Kristályinformáció-teremtő angyaluniverzum. Mindegy, csak a rákot gyógyítsa, mert anélkül ma már nem lehet labdába rúgni az ezobio-gyógyítói pályán.

A theta healing leginkább azzal emelkedik ki az ezoterikus gyógyító sarlatánságok tengeréből, hogy meghökkentően drágán méri a csodatevést. Egy alaptanfolyam 60-150 ezer forint körül indul, haladó szinten általánosak a 3-400 ezres árak, de találni 575 ezerért is Theta Healing Intuitív Anatómia tanfolyamot, aminek már a puszta neve is elég egész egyetemi tanszékek holisztikus porig rombolására. Ezen a tanfolyamon egyébként a meditáció erejével többek között

A tanfolyamok ráadásul egymásra épülnek, mint az igazi egyetemi tananyag; egy teljes sorozat 10-12 tanfolyamból is állhat. A végére a Minden Szinten és a Csoporttudatosságban érezhető tisztítás a pénztárcát is jelentős mértékben eléri: bőven milliós összeg lesz a végső számlán. Ami egy csomó nem létező dologról szóló bullshitért, plusz némi önbizalom-erősítő konyhapszichológiáért azért határozottan nem kevés.

Magyarországon több tucat théta-gyógyító tart tanfolyamokat és szeánszokat, tele van a Google a fizetett hirdetéseikkel. Általában művelődési házakban, jógaközpontokban tartják a tanfolyamaikat (akad, ami több hétig tart), de van, aki telefonon és Skype-on át is működik. A Facebookon a "Theta Healing konzulensek közössége" csoportnak több mint 500 tagja van, ami azt feltételezi, hogy minimum ennyien kifizették és végigcsinálták a tanfolyamokat haladó szintig. Valószínűleg most ön is éppen ezt szorozgatja fel a 3-4-500 ezres tanfolyamárakkal, és ökölbe szorul a keze az egéren. Pedig a legdurvább rész még hátravan.

Az ezoterikus-alternatív medicina világa nem éppen arról híres, hogy magas lenne az adómorál; általában zsebből zsebbe megy az univerzum szeretetenergiájának nagyon is anyagi ellenértéke. A théta-tanfolyamok után érdeklődve viszont rendszerint azt kaptam, hogy igen, természetesen van számla, ha szeretném. Mint kiderült, a tanfolyamok mögött valós cégek állnak, általában egyszemélyes kis bt.-k és kft.-k, pár millió forintos éves bevétellel (ami persze nem túl életszerű a tanfolyamok árai mellett, de ezt most hagyjuk). A cégek tevékenységi körei között látványos az átfedés: a 8559-es TEÁOR-számú "Máshová nem sorolható egyéb oktatás". Ennek a hivatalos leírásában ez szerepel a példák felsorolásának végén:

Jól olvasta: Magyarországon, 2016-ban, 900 évvel Könyves Kálmán és a "boszorkányok pedig nincsenek" után a gazdasági tevékenységek állami osztályozási rendszerében hivatalosan szerepel az alkímia és a jóslás mint elismert, számlaképes üzlet. Ebből fakadóan pedig a végén a stb. szócska alá elfér bármilyen áltudományos humbug, ameddig csak az emberi fantázia és pénzéhség elér.

Megkérdeztük a TEÁOR-számok ügyében illetékes Központi Statisztikai Hivatal Módszertani Főosztályát, hogy ez hogyan lehetséges. "A TEÁOR egy világszintű osztályozáson alapuló, az Európai Unió egész területén a statisztikában kötelező jelleggel alkalmazott osztályozás, ami nem lehet tekintettel egyes államok jogrendjére. Lehetnek olyan tevékenységek, amelyek az egyik országban legálisan folytathatók, míg egy másik államban a végzése tiltott. A TEÁOR nem különbözteti meg a hivatalos és nem hivatalos, illetve legális és illegális termelést. A statisztikai adatoknak ugyanis minden tevékenységet teljeskörűen le kell fednie" - tudta meg a lap.

De itt még nincs vége a történetnek, hiszen a TEÁOR a statisztikai funkcióján felül a gazdasági egységek nyilvántartására is szolgál. Minden vállalkozás a saját felelősségére választja ki a tevékenységeket, amiket végezni kíván; ezeket aztán a NAV-nál kell bejelenteni. "A KSH átveszi a gazdasági egység által megjelölt főtevékenysége,t és ennek segítségével képezi a statisztikai számjelet. A folyamat automatikusan zajlik, a KSH-nak nincs hatósági jogköre, melynek alapján vizsgálhatná azt, hogy a vállalkozás a bejelentett tevékenységét jogszerűen végzi-e. Erre a NAV-nak és az illetékes minisztériumnak (vagy az általa kijelölt közigazgatási szervezetének) van törvényi felhatalmazása" - írta a lap krédésére a statisztikai hivatal sajtóosztálya.

Az a fura helyzet állt tehát elő, hogy illegális dolgoknak is lehet TEÁOR-számuk, ami alapján számlát lehet adni róluk. Csakhogy. A Magyarországon egészségügyi tevékenységként végezhető természetgyógyászati tevékenységeket a 2/2004. (XI. 17.) EüM rendelet szabályozza, ez pedig jóval szűkebben határozza meg az elismert alternatív gyógyító tevékenységeket, mint az ENSZ statisztikai részlege; nincs is a listában 12 szálú DNS-aktiválás meg géncsere. Ezt a csapdát kerülik ki ügyesen a théta-gyógyítók azzal, hogy ők nem is egészségügyi tevékenységet folytatnak, hanem oktatásit: nem gyógyítanak, hanem megtanítanak gyógyítani. Sakk-matt, lehet a kasszához fáradni.

Az ezoterikus-áltudományos kamugyógyászat átsétál a jog szélesre tárt kiskapuin, köszöni szépen a támogatást a romokban heverő egészségügynek, és a fillérekért szemrebbenés nélkül bármilyen kártékony és veszélyes hülyeséget leíró baráti underground médiának és mára eljutott addig, hogy utolsó kihívásként az ár területén feszegeti a saját határait. Igen, mindenkinek jogában van akkora idiótának lenni, hogy 575 ezer forint plusz áfát fizessen azért, hogy sületlenségeket hallgasson intuitív anatómia címszó alatt, és ezzel tágítsa-tisztítsa a tudatát (Minden Szinten és a Csoporttudatosságban!). Ennek mindig is megvoltak és meglesznek a vámszedői - a szomorú az egészben az, hogy ők ma abszolút zavartalanul dolgozhatnak, és embereknek kell meghalniuk azért, hogy valakinek egyszer talán eszébe jusson tenni valamit ellenük.

(A cikk írásában nyújtott segítségért köszönet illeti az Újra meg újra blogot.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!