Feszült ünnepek, feszült párkapcsolat? Íme a szakember tanácsai, hogyan találhatnak vissza egymáshoz a párok

2016. december 17., 09:32 szerző: S. Töttő Rita
komment
Jönnek az ünnepek. Egyre feszültebbek vagyunk, s gyakran mire eljön a „boldog karácsony”, sokszor már a fenti jelző nélkül élik meg sokan e fontos ünnepet.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A drága ajándékokon túl ezért érdemes figyelni egymásra és magunkra is. Ebben segítenek P. Horváth Ágnes tanácsai, akit az érzelmi fókuszú terápiáról kérdeztünk.

A szeretetteljes kapcsolat életben tartása nem lehetetlen – szögezi le P. Horváth Ágnes, a 'Tarts szorosan' párterápiás tréning művelője. A viszonylag új módszer akkor segít a legtöbbet, amikor egy kapcsolatban már megjelentek a feszültségek, ám ezek megoldókulcsa nincs a felek kezében. Jó hasznát vehetjük ezeknek az egyébként is feszültségekkel teli év végi időszakban.

– Ha sérelem, fájdalom ér bennünket a kapcsolatunkban, bizonytalan lesz a kötődésünk. Ekkor pedig az érzelmeinket hajlamosak vagyunk felfokozni vagy kikapcsolni. Olyanokat teszünk, és mondunk, amelyek eltalálják egymás fájó pontjait, és elindul az ördögi párbeszéd – vázolja a kapcsolatokat romboló folyamatokat Ágnes, aki a Tarts szorosan csoportos programot említi, melynek alapja az Érzelmi Fókuszú Terápia. Ebben a párok a tréner segítségével rájönnek, mi az ő fájó pontjuk, melyek azok az érzékenységek, amelyek temperamentumukból, korábbi kapcsolataikból, a jelenlegi kapcsolatukból vagy traumáikból erednek.

– Az eltávolodás pillanatában, ha megismerjük a fájó pontjainkat, s ezeket helyesen kezeljük, akkor képesek vagyunk megtörni az ördögi párbeszédet – tudjuk meg. A tréner segít abban, hogy már ne egymást tartsák a párok ellenségnek, hanem azt a negatív ciklust, ami újra és újra kialakul közöttük. – Nagyon fontos ebben a terápiás módban, hogy a kötődés táncához a zenét az érzelmek adják. Tehát egy fontos mozzanat, hogy mindkét fél felismerje, hogyan alakítja a partnere érzelmeit – teszi hozzá a tréner, aki példát is mond: „Én elfordulok, erre te megrémülsz”A mélyebb vagy elsődleges érzelmek megosztása és megértése segít az ördögi párbeszédből a kiút megtalálásához.

Persze egy ilyen őszinte feltárási folyamat során fontos, hogy mindkét fél megnyíljon, és megértéssel fogadja a másik legmélyebb érzéseit, segítsék egymást a félelmek leküzdésében. Ha ez sikerül, akkor már képesek lesznek a kapcsolatban pozitív érzelmi jelenlétre. Ha ez a fontos tényező létrejön, akkor már meg tudják egymással osztani a mélyebb szükségleteiket, mégpedig úgy, hogy a társuk képes legyen reagálni erre. Ezek eredménye lesz a biztonságos kötődés. Biztonságos kötődés esetén pedig megoszthatók és gyógyíthatók a fájdalmas területek, így elmélyül a bizalom, ami a biztonságos kapcsolat alapja.

A tréner tanácsokat is ad, hogyan lehet e módszer mentén visszatalálni a másikhoz és magunkhoz is:

1. Ha még csak apró repedések vannak a kapcsolaton, akkor a romantikus szerelem kialakításának fázisait nézzük át, és tegyük azt egyre többször, amit a kapcsolat elején.

2. Ha már nagyobb a baj, és úgy érezzük, elborítanak bennünket a negatív érzelmek, akkor álljunk meg, próbáljunk meg befelé figyelni. Felülemelkedni a történteken, kívülről ránézni arra, mi történik közöttünk, és próbáljuk meg tetten érni, hogy mi a mi szerepünk ebben.

3. Fejezzük ki az érzéseinket. Mindig magunkról beszéljünk, és kerüljük azokat a megállapításokat, amelyek így kezdődnek:„ Mert te mindig…”

4. Ha úgy érezzük megtehetjük, akkor próbáljuk meg kideríteni, mivel okozhatunk örömet a másiknak, és mondjuk el, mi mit szeretnénk. Ha kaptunk valami kedveset, és úgy, ahogy kértük, akkor fejezzük ki a hálánkat, jelezzünk vissza. Merjünk bátran adni, és kapni.

5. Amikor szükségünk van a másikra, de csak a hátát látjuk, vagy, ha nyugalomra vágyunk, ám képtelenek vagyunk a másik vad vádaskodása elől kitérni, idézzük fel, milyen volt valaha a legfinomabb pillanat, és higgyünk abban, hogy a sorsunk a kezünkben van, és képesek vagyunk magunknak ezt újra megteremteni. Akkor egyszer tenni is fogunk érte.

S. Töttő Rita

2016. december 17., 09:32 szerző: S. Töttő Rita

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...