Életmód

2016.10.17. 10:40

Virágkorát éli a svédmasszázs

Dunaújváros - A modern kor emberének sokféle civilizációs betegséggel kell megküzdenie és valószínűleg ez az oka annak, hogy rendszeresen visszanyúl elmúlt századok jól bevált alternatív módszereihez.

Kovács Anita

Mint ahogy a 18-19. századból származó svédmasszázs is virágkorát éli manapság, aminek ma ismert fogásait a nyolcszázas évek végén egy berlini ortopédus, Albert Hoffa fejlesztett ki. Az elsősorban mozgásszervi panaszokra gyógyírt jelentő kezelést passzív ízületi kimozgatásokkal kombinálta. Közben persze arra is fény derült, hogy nemcsak a testnek, hanem a léleknek, a szellemnek is felüdülést jelent a masszázs.

Szabó János, masszőr teljes mértékben megerősítette ezt a tézist:

- Az az ideális állapot, ha a páciens maximálisan ki tudja zárni a külvilágot és a halk zene, nyugtató aromaillat hatására eléri a teljes lazaság állapotát. Akkor következhet be, hogy a fiziológiai hatások mellett az agy is felfrissül.

A számtalan mozgásszervi és egyéb betegség kezelésére alkalmas svédmasszázsnak - és egyáltalán mindenféle masszázsnak - van egy alapkövetelménye : rendszeresen meg kell ismétlődnie a kívánt hatás eléréséhez!

Szabó János masszőr keze nyomán javul a bőr, a keringés és a nyirokrendszer állapota  Fotó: Ady Géza

- Nagyban függ a kezelendő személy korától, általános fizikai állapotától, hogy milyen gyakoriságot javaslok. De a kéthetente, akár hetente megismételt masszázs villámgyors javulást eredményezhet, legyen szó rehabilitációról, belgyógyászati megbetegedésekről, vagy keringést, nyirokrendszert érintő problémáról. A havi egyszeri alkalmat azonban mindenkinek ajánlom, függetlenül attól, hogy álló, vagy ülő munkát végez az illető - mondta el lapunknak a szakember, aki azt is hozzátette, hogy elsősorban a hátmasszázsra van igény, ami a keresztcsonttól a nyakszirtig történik, de nem ritka a teljes testet érintő masszázs-igény , vagy a láb-, nyak-vállövi masszázs sem.

Ezen kívül a hölgyek körében oly makacs cellulitisz is remekül kezelhető svéd-, illetve kifejezetten a nyirokrendszer működését stimuláló masszázzsal.

Ne sajnáljuk magunktól ezt a kis kényeztetést!

 

A svédmasszázs a masszázs egyik - Európában legelterjedtebb - fajtája. Ez az alapja a gyógymasszázsnak és a sportmasszázsnak, a szegmentmasszázsnak is, amelyek a svédmasszázs fogásait használják. A svédmasszázs kézzel végzett, az emberi szervezetet mechanikai ingerek által befolyásoló kezelési technika. Egyes keleti masszázsoktól eltérően közvetlen fiziológiai hatásokra épít, ám a személyes törődés érzete a lelki egészségnek is jót tesz. A masszázst ruhátlan testfelületen, vivőanyaggal (krém) vagy anélkül végzik.

Az éppen nem kezelt testrészeket betakarják. A vendég jellemzően masszázságyon fekszik vagy masszázsszéken ül. Lehet masszírozni közönséges ágyon és földön is, ám ez a masszőr számára jobban megterhelő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!