Életmód

2017.01.22. 21:35

Glutén nélkül: ételallergiával élni

Gluténérzékenység és gluténmentes diéta. Egyre több helyen hallhatjuk ezeket a fogalmakat, sokan mégsincsenek tisztában a jelentésükkel. Ugyanis - számos tévhit ellenére - nem egy divatos jelenségről van szó, hanem egy hosszabb távon akár komoly gondokat okozó betegségről.

Szanyi-Nagy Judit

- Érthető, hogy egy átlagember nincsen tisztában a gluténérzékenység fogalmával. Amikor kiderült az érzékenységem, fogalmam sem volt, ez micsoda. Először még örültem is neki, hiszen végre megtudtam, mitől vagyok két éve rosszul. Mindig fel voltam puffadva, állandó hányingerem volt, nem tudtam enni, vagy a sok evés ellenére mégis fogytam.

A diagnózis felállításakor nem gondoltam bele, hogy mi is pontosan a glutén. Azt mondtam, rendben, a liszt és a tészták tiltólistásak, de minden más mehet. Ez nem így van. Felkerestem egy dietetikust, aki által kiderült, nagyon komolyan oda kell figyelni a gluténmentes diétára - meséli kezdeti tapasztalatait Kiss Dóri, a Gluténmentes élet blog szerzője.

A gluténérzékenység nem kinőhető: egész életre szól. Így körültekintően kell megválasztani a sütéshez, főzéshez szükséges alapanyagokat, ügyelni kell a környezetre – és még a vendéglátóegységekben sem árt megkérdezni, hogy garantálják-e a gluténmentességet. Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Érdemes gyanakodni, ha emésztőrendszeri problémákkal küzd az ember. Ha valakinek hányingere van egyes ételek fogyasztása után, ha sokat fogy, hasmenést vagy puffadást vált ki egy-egy étel, az mind utalhat erre a betegségre. Emellett a gluténérzékenységnek számos rejtett tünete is van, ilyenek a nőgyógyászati problémák, a csontritkulás, vérszegénység vagy a pajzsmirigygondok.

Orvosi értelemben a gluténérzékenység egy olyan autoimmun betegség, amelynek során glutén fogyasztásakor a szervezet nem tud tolerálni bizonyos összetevőket. Ahogy ezek egyike bekerül a szervezetbe, az támadást indít ellene, ami magával vonzza az autoimmun folyamatot is. Ez a bélbolyhokat folyamatosan roncsolja, amely a későbbiek során nehezíti a felszívódást, így a vitaminok szervezetbe kerülését is.

Érdekessége, hogy amíg a gyermekeknél, fiataloknál inkább a soványság jellemző, addig a felnőtteknél a túlsúlyos emberekre lehet igaz mindez. A betegség örökletes. Nem feltétlenül a legközelebbi generációkban üti fel a fejét, de mindenképpen genetikai alapon hordozódik.

Kiss Dóri a blogjában ad konyhai tippeket Fotó: Szanyi-Nagy Judit

- A gluténmentes diétáról sokan úgy gondolják, egészséges, fogyaszt vagy éppen menő. Ez nem igaz. Ha nem vagy gluténérzékeny, de mégis ilyen termékeket fogyasztasz, nem lesz sikeres a fogyási kísérlet, mert ezeknek az ételeknek magas a szénhidráttartalmuk. Az orvosok szerint, ha valaki el akar kezdeni gluténmentesen táplálkozni, előbb érdemes kivizsgáltatnia magát.

Az oka egyszerű: ha valaki elkezdi a diétát, nem fog kiderülni róla, hogy amúgy gluténérzékeny-e, mert a szervezet nem fog ellenállni annak, amit a glutén kivált. Ráadásul a keresztszennyeződés során sem feltétlenül tudják kimutatni a megfelelő értékeket - részletezi Dóri.

Keresztszennyeződés lehet a morzsálás, vagy a szálló összetevők ételbe kerülése. Ilyenkor még arra is ügyelni kell, hogy a gluténes" nokedli merőkanalával senki ne nyúljon bele a pörköltbe, mert akkor az már nem lesz mentes. Még a sütemény csücskéből vagy annak a krémjéből sem ehet az érzékeny ember, ha annak bármilyen része, netán a készítési folyamat környezete tartalmazott gluténes összetevőt.

- 2009 óta vagyok hivatalosan" gluténérzékeny. A mentes alapanyagok, élelmiszerek megvásárlása jelentős többletköltséggel jár, így, ha a családban csak egy személy érzékeny, semmiképpen sem éri meg mindenkinek áttérnie erre az életmódra, ugyanakkor egyszerre többfelé főzni szintén nem egyszerű feladat - meséli a csákberényi Keszi Ágnes. - Ezt leginkább úgy lehet megoldani, hogy az otthoniak a gluténérzékenynek külön vásárolnak vagy készítenek pékárut és tésztát. A többi étel egyszerűen és viszonylag olcsón elkészíthető, a búzalisztet gluténmentes liszttel helyettesítve.

Viszont ezek a lisztek - a glutén hiánya miatt - eleve másképp viselkednek, mint a hagyományosak. Ez az első időszakban nagyon megterhelő, általában sok kísérletezgetéssel és jó néhány kudarcélménnyel jár, amíg sikerül tökéleteset alkotni. Idővel azonban mindez egyre könnyebbé és természetesebbé válik, és nemcsak konyhai rutinra, de nagy szervezési készségre is szert lehet tenni.
- Jelenleg Budapesten élek, így a mindennapos étkezéseket magamnak oldom meg.

Sokat köszönhetek a szüleimnek, akik támogatnak a főzés, az élelmiszerek beszerzése és a legjobb választék megtalálása során. Ha otthon vagyok, anyukám mindig igyekszik a kedvemben járni, és a gluténmentes tojásos nokedlitől a lángosig már mindent elkészített számomra. A fővárosban szerencsére nagy a választék mind az éttermekben és pékségekben, de már Fehérváron is azt tapasztalom, hogy egyre több lehetősége van egy hozzám hasonló lisztérzékeny embernek - osztja meg velünk tapasztalatait Törzsök Vivien.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!