Ha nem tudod, mi van benne, mondj nemet! - A fesztiválszezon veszélyei

2016. június 26., 08:45 szerző: Sebestyén Lilla fotós: Molnár Artúr
komment
Elkezdődött a fesztiválszezon. A koncertek és bulik pozitívumai mellett számolni kell azzal is, hogy a szórakozóhelyeken azok is ki vannak téve a drogfogyasztás veszélyeinek, akiknek eszébe sem jut tudatmódosító szerekkel élni.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Hazánkban az utóbbi években jelentősen nőtt a kábítószert és a designer drogokat kipróbálók, fogyasztók száma. A fiatalok körében nagyon sok információ kering a kábítószerekkel kapcsolatosan, amelyeknek egy része teljesen vagy részben téves, hiányos. A legfőbb veszélyt az új designer drogok jelentik, mert ezekről kevés ismerettel rendelkeznek a szakemberek, az orvosok, de még a készítőik is - tudtuk meg Gazdag Andrea bűnmegelőzési előadótól, aki azt is hozzáfűzte: Az ilyen drogok szintetikus összetétele folyamatosan változik, ezért hatásuk kiszámíthatatlan és adagolásuk bizonytalan. Ráadásul néha egy-egy utcai elnevezés sem ugyanazt a drogot jelöli.

A fesztiválszezon beköszöntével továbbá azok is ki vannak téve a veszélynek, akiknek egyébként meg sem fordul a fejükben, hogy éljenek a tudatmódosítókkal.

- Vannak bizonyos alapszabályok. Ilyen például, hogy idegenektől szórakozóhelyen ne fogadjunk el cigarettát, italt, a felügyelet nélkül maradt üdítőt, sört már ne fogyasszuk el, vagy hogy bármit rendeljünk is, azt előttünk bontsák ki, töltsék a pohárba! Amit már kevesebbet hallunk, de szintén fontos, hogyha a társaságodból valaki rosszul lesz, akkor nem szabad magára hagyni - mondta el a szakember.

Nevetni, szórakozni, bulizni lehet drogok nélkül is - a tavalyi Fezenen ezt nem egy fesztiválozó bizonyította (Fotó: Molnár Artúr)

A fiataloknak tisztában kell lenniük azzal is, hogy az alkohol és kábítószer-fogyasztás mindig saját döntés, és annak a következményeit is vállalni kell. Ugyanaz a szer nem biztos, hogy hasonlóan hat minden embernél, a szerek feloldják a gátlásokat, átvehetik a tudatot és a cselekvések feletti kontrollt.

A hiteles tájékoztatáshoz szerencsére nem kell messzire menniük a fiataloknak, már létezik olyan, okostelefonra letölthető ingyenes alkalmazás, mely segít megválaszolni a kényes kérdéseket.

- A LoveInfo elsősorban a szexualitással, nemi élettel, terhességgel, fogamzásgátlással kapcsolatos kérdéseket válaszolja meg, amelyeket a diák nem mer otthon megkérdezni a szüleitől vagy éppen a kortársaitól, de nemsokára egy olyan anyaggal is bővül az app, amely a drogokkal kapcsolatos kérdésekben segít a diákoknak - mondta el Langmár Bettina, az alkalmazás ötletgazdája.

Sebestyén Lilla

2016. június 26., 08:45 szerző: Sebestyén Lilla fotós: Molnár Artúr

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...