Életmód

2014.08.27. 18:40

Hogyan viselkedjünk a kórházakban látogatóként?

Székesfehérvár – A kórház ápolási igazgatóját kérdeztük: Mik az írott és íratlan szabályok, ha egy betegellátó intézményben tartózkodunk?

Sebestyén Lilla

– Az osztályok házirendje elég eltérő, de azért van egy általános irányvonal, ami mindenki tart, amivel nem szokott gond lenni. Az emberek megszokták, hogy ha kórházban fekszenek, akkor alkalmazkodniuk kell a napi rutinhoz: vannak olyan nem kőbe vésett, de ajánlott viselkedési normák, amelyek betartása a beteg egészségét, vagy éppen a látogató lelki épségét védik, ezeket viszont kevesebben ismerik – mondta Szabó Bakos Zoltánné, a Szent György Egyetemi Oktató Kórház ápolási igazgatója.

Az utóbbi szavak felkeltik az érdeklődésem, rákérdezek, mégis mire gondol. – A szabályzatunkban nincs meghatározva, hogy hány éves kortól lehet gyermeket behozni, de én azt mondanám, ha a csemete nem éri el az öt esztendős kort, inkább vigyázzon rá valaki otthon. Egy ilyen pici gyerkőc még nem feltétlenül érti, hogy mi történik a kórházban. Látja a csövet az anyukája, vagy a nagymama karjában és megijed, megrémül.

Öt évesnél kisebb gyereket – ha egy mód van rá – ne vigyük be a kórterembe, mert könnyen megijedhet, ha olyat lát, amit nem ért. Fotó: fmh archív

Persze, annak sem vagyunk hívei, hogy elszakítsuk a szülőket a kicsiktől, épp ezért nem tiltja a házirendünk, hogy bejöjjenek, de törekedjünk arra, hogy ezek a látogatások a lehető legrövidebbek legyenek, és ha a beteg képes kijönni a kórteremből, akkor inkább az előtérben találkozzon a gyermekkel – mondja el az igazgató, aki azt is hangsúlyozza, utóbbi magatartás, egyébként jó lenne, ha nem csak a gyermekekkel kapcsolatban valósulna meg, hiszen rengetegszer adódik olyan helyzet, amikor a kórteremben tartózkodó többi beteg magánszféráját sérti a látogatás.

Például, szeretnének ágytálat cserélni egy idős hölgynél, de a másik beteg ágya mellett még öten ott állnak. Ez sok esetben nagyon kellemetlen. Szabó Bakos Zoltánné, azt is elmondja: jobb, ha egyszerre csak egy-két ember jön látogatni és az ajánlott látogatási idő alatt érkezik, hisz így sem a beteg nyugalmát nem zavarja, sem a kórházban dolgozók munkáját. Ugyanilyen fontos, hogy ne hozzunk virágot, nagyobb ajándékot a betegnek.

A földben és az állott vízben is lehetnek olyan baktériumok, melyek nem kórházba valóak, sőt veszélyesek lehetnek. Az ajándékokkal pedig, az a probléma, hogy nehéz elpakolnia a betegnek, vagy az újdonsült anyukának. hiszen a kórtermekben sajnos csak a ruháknak, a legszükségesebb holmiknak van helye. Arra is figyeljünk, hogy ne üljünk a beteg ágyára, hiszen az utcai ruhánkon szintén sok kórokozó lehet, ami nem tesz jót, mondjuk egy frissen műtött betegnek.

– A telefon természetesen be lehet kapcsolva, de ha használjuk figyeljünk rá, hogy ne zavarjuk a kórteremben tartozók nyugalmát, és ugyan ez vonatkozik a beszédre is. Sem látogatóként, sem betegként nem illik hangoskodni.– magyarázza az ápoló, aki azt is hozzáteszi, mindenek előtt a legfontosabb, hogy kommunikáljunk a nővérekkel, hiszen az egészségügyi dolgozóknak is kell a visszajelzés.

Másrészről pedig, ha bármely kételyünk támad, nyugodtan kérdezzünk a nővérektől, jobb megelőzni a problémákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!