Életmód

2014.08.16. 19:55

Hús nélkül is van élet

A vegetarianizmus olyan, mint a foci. Mindenki ért hozzá. Vannak, akik élből elutasítják, mások viszont tesznek egy próbát.

S. Töttő Rita

Fogazatunk alapján mindenevők vagyunk. Legtöbbször ezek az érvek hangzanak el a húsevők részéről, amikor a vegetarianizmusról esik szó. Pedig a mindenevő nem feltétlenül jelenti azt – elég csak az ősember életmódjára gondolni –, hogy mindig, minden körülmények között, minden évszakban, minden területen elegendő mennyiségű hús áll rendelkezésre. Időnként akadtak „ínségesebb" időszakok és területek is, amikor másféle nyersanyagból kellett kinyerni a tápanyagot.

Emellett a jelenkor emberének több problémával is szembe kell néznie, ha húst fogyaszt. Egyre kevesebb lehetőség van ellenőrzött gazdaságokból, helyi kistermelőktől beszerezni a mindennapi betevőnket. A nagyüzemi hústermelés pedig antibiotikumokkal, hormonokkal kezelt árut jelent. Ezek pedig lerakódva szervezetünkben, hosszútávon egészségügyi problémákat okozhatnak. Így gondolja ezt a fehérvári Hegyi Kriszta is, aki az ország egyik legismertebb böjtházában dolgozik, amely a Pilisben található, s ahol táborszerűen segítik a bentlakóknak a méregtelenítést.

Hegyi Kriszta szerint az ananász méregtelenítésre és a vegán táplálkozás részeként is kiváló. Fotó: S. Töttő Rita

– Jót tehet időnként szervezetünknek pár húsmentes nap, hét, hónap. Ám fokozatosan kell szervezetünket hozzászoktatnunk az állati fehérje hiányához, ha hosszabb kúrát tervezünk – mondja, s elárulja azt is, hogy ő 3-4 évig volt vegetáriánus, ám a komolyabb sporttevékenység során kiderült, hogy több az energiája, ha fogyaszt némi húst. – Vannak profi sportolók, akik vegetáriánusok is egyben, ezért biztos vagyok benne: van, akinek ez válik be, másnak más. Aki kipróbálja a vega táplálkozást, annak két utat vázol fel Kriszta: az elszántabbak választhatják a vegán (minden állati fehérjétől mentes) diétát, de ha a lakto-ovo vegetáriánus életmód mellett döntünk, a tojást és tejtermékeket nem kell kiiktatnunk az étrendünkből.

– Felesleges tartanunk attól, hogy szervezetünkben hiánybetegségek alakulnak ki egy-egy ilyen időszak alatt – teszi hozzá Kriszta. – A hüvelyesek, az olajos magvak fogyasztása elegendő fehérjét biztosít számunkra, s a sok gyümölcsből, zöldségből elegendő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot vihetünk be szervezetünkbe. Ám ha nem vagyunk elég elszántak, hogy egyedül próbálkozzunk a méregtelenítéssel, léteznek életmódtáborok, ahol ezt szakemberek segítségével tehetjük meg.

A sport, a húsmentes napok beiktatása, a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás mind hozzájárulhat, hogy megőrizzük egészségünket. Testünk pedig meghálálja a törődést, és még az sem kizárt, hogy idősebb korunkban is letagadhatunk majd korunkból pár évet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!