Életmód

2015.03.22. 10:40

Ivott ma elegendő vizet? Óránként egy pohár folyadék fedezi a szervezet napi szükségletét

A kevés vízfogyasztás könnyen a teljesítmény rovására mehet! Óránként egy pohár víz elég.

S. Töttő Rita

A víz az emberi szervezet éltető eleme is minden nap legalább 2 liternyit kellene belőle fogyasztani a normális működéshez

Fáradtság, fejfájás, szédülés, dekoncentráltság ismerős? Ha igen, nem kell feltétlenül a legrosszabbra gondolni! Kezdjük ott, vajon ivott-e ma elegendő vizet? A kevés (vagy nulla) folyadékfogyasztás ugyanis már egy fél nap után okozhat ilyen tüneteket. A március 22-i víz világnapja alkalmából nem árt hangsúlyozni: a felnőtt emberi szervezet 60 százaléka víz, amelyből már 1-2 százalékos veszteség olyan tüneteket okozhat, mint a fejfájás, a fáradtság vagy az állóképesség csökkenése - hívja fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Nem mindenkinek egyforma a szomjúságérzete, épp ezért is feledkezhetünk meg a napközbeni vízivásról. A gyerekek és az idősek jellemzően ritkábban szomjaznak meg, ezért is fenyegeti őket jobban a kiszáradás. Sok mindentől függ, mennyi vizet kell fogyasztania egy nap valakinek. A szakemberek szerint függ az életkortól, a testtömegtől, az egészségi állapottól, az időjárástól, illetve a fizikai igénybevételtől is. Egy átlag felnőtt nőnek 2 liter, a férfiaknak 2,5 liter vízre van szükségük, míg a 4-13 éves gyermekeknek 1,6- 2,1 liternyi mennyiségre életkoruktól függően. A feledékenységen pedig egyszerűen segíthetünk: kisebb, palackozott vízcsomagot vigyünk a munkahelyünkre, iskolába, tegyünk az autóba, de lehet egy a táskában is, amit bárhol, bármikor előkaphatunk. Étkezésekkor, szünetekben, pihenőidőben pedig vegyük elő a palackot! Óránként egy pohár víz - körülbelül ennyi az, amit el kellene fogyasztani minden nap. Étellel a napi vízadag kb. 20-30 százalékát fedezzük, feltéve, ha fogyasztunk nagyobb víztartalmú élelmiszereket, úgy mint zöldséget, gyümölcsöt, tejtermékeket, leveseket, főzelékeket.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!