Életmód

2017.09.04. 11:09

Jóga: A lélek- és mozgásfejlesztés már gyermekkorban hasznos

A felgyorsult mindennapok érzelmekre, társas kapcsolatokra gyakorolt negatív hatásaival a világra még nyitott gyerekek egyre korábban szembesülnek.

Benedeczki-Varga Krisztina

A jóga olyan eszközrendszert ad már gyermekkorban is a kicsiknek,amellyel önbizalmukat erősítve megtanulják, hogyan értelmezzék saját testük jelzéseit– mondja Kardné Urfi Valéria a téma szakértője. A gyerekek fejlődéséhez és megértéséhez– egyebek között – a mesenyelvén keresztül vezet az út. Komplex mozgás fejlesztésre épülő foglalkozással a játék és a mese erejét használva a kicsik minden alkalommal új kalandba csöppennek, ahol a hangsúly nem a különféle jóga pózok pontos kivitelezésén, hanem az egymásra és önmagukra való odafigyelésen van.

A felnőtteknél használt testgyakorlatok helyett az egyes jógapózok állatok, növények és természeti jelenségek (kobra, szivárvány, pillangó, fa stb.) nevén keresztül kelnek életre, ahol az állathangok, a természet hangjainak utánozása segít levezetni a feszültséget és ellazulni. A hiperaktivitással és figyelemkoncentrációval küzdő gyerekek számára kifejezetten jótékony hatásokkal bír, hiszen a helyes légzéstechnika segíti a befelé figyelést.

A változatos gyakorlatoknak köszönhetően javul a gyerekek testtartása és egyensúlyérzéke.A fizikai állóképesség fejlesztése mellett a játékosmozgás elemekkel teret nyer az érzelmi intelligencia fejlesztése,csökkenthető a szorongás és segíthet a tanulási nehézségek enyhítésében.

GyerekjóGa Dunaújváros
Cím: 2400 Dunaújváros, köztársaság u. 2. 4/3.
Tel.: 0630-343-9445
e-mail: urfi. [email protected]
facebook: https://www.facebook.com/urfivaligyerekjoga" target="_blank"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!