Életmód

2015.05.18. 19:57

Kalóriaégetés ezerrel - Mit érdemes tudni a spinningről?

A spinning az egyik legkiválóbb kardió edzés, mely egyszerre fejleszti a testet és a lelket, mentális képességeket és az állóképességet

Káldor András

A spinning edzőteremben végzett, magas intenzitású, zenés kerékpáros aerobik óra, mellyel akár 700-800 kalóriát is elégethetünk egy óra alatt, és ennek jelentős része szénhidrát.

Ez a mozgásforma méltán népszerű, mára már filozófiává, életformává nőtte ki magát. A legjobb, hogy kortól és nemtől függetlenül bárki űzheti. Sokszor felmerül az emberekben, érdemes-e belevágni egy új sportágba, vajon miért lesz jó neki, milyen pozitív hatásokat várhat az edzéstől.

Jótékony hatásai: jelentősen javul a keringési rendszer, megerősíti a szívet, hatékonyabb lesz a vér oxigénszállító képessége, erősödik az érfal. Ezeken kívül, pedig nagymértékben javul állóképességünk, ezzel együtt fejlődik tüdőnk hatékonysága is. A mozgás közben is óvjuk térdünk ízületeit, valamint a szalagokat, és ezzel egy időben erősítjük is azokat, ráadásul a teremben végezhető mozgásformák közül a leghatékonyabb zsírégető sport. A nagy intenzitású mozgás következtében fokozott izzadás jellemző, így a méregtelenítés is beindul a szervezetben. Egy dinamikus tekeréssel nagyon jól levezethető a bennünk felgyűlt feszültség, így a stressz is könnyebben leküzdhető.

Kezdőként azonban mindenképpen érdemes néhány alapszabályt betartani, amivel elkerülhetőek az óra alatt fellépő kellemetlen érzések vagy az esetleges sérülések. Alapfelszerelésként minimum 7 dl folyadék, leginkább tiszta víz javasolt, mivel hatalmas intenzitású sportról van szó, és a fokozott izzadás következtében nagy a folyadékvesztés, amit feltétlenül pótolni kell tekerés közben. A kerékpározás alatt a testsúly nagyrészt a lábra nehezedik, ami leginkább a talpon összpontosul. Ezért, ha puha talpú a cipő, erőteljes fájdalom fog jelentkezni a lábboltozatban és előidézhet talpi íngyulladást is és a lábfej zsibbadását is. Emiatt ajánlatos mindenképpen keménytalpú cipőt használni.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!