Életmód

2014.08.24. 16:05

Állatszőr allergia: Kerülendő a cirkusz és az állatkert

A lakásban való állattartás gyakoriságának növekedésével ugrásszerűen szaporodik az állatszőr allergiás betegek száma.

Szente Tünde

A túlérzékenységet nem csak az állatszőr okozza, hanem a környezetbe kerülő lehámlott állati bőrfoszlányok, ezen kívül például macskáknál a tisztálkodáskor szőrre kerülő nyál is. A szőr és a hám kiszárad, elporlik, s az allergének finom por alakjában belekerülnek a belélegzett levegőbe, ami allergiás panaszokat okozhat.

Ha megállapították valakiről, hogy az állatszőrre és a hámra túlérzékeny, a háziállatot célszerű eltávolítani a lakásból. Bizonyára találnak olyan gazdát kedvencük részére, akinek nincs allergiája. A legjobb megoldásnak tűnik, kerülni mindenféle kontaktust az állatokkal. Ha valaki erre nem figyel, annak könnyen asztmává súlyosbodhat a problémája.

Éppen ezért, ha ha a családban van allergiás személy – például szénanáthás vagy ekcémás –, ott ne vegyenek magukhoz háziállatot. Ha gyermeke allergiás, figyeljen oda, hogy titokban ne látogassa a szomszéd háziállatait. Ne vegyen olyan játékokat, amelyek valódi szőrből készülnek. Ne látogassanak cirkuszt, állatkertet, tanyát, állatkereskedést, istállót. Aki lószőrre allergiás, más sportágat válasszon. Távolítsa el a lakásából az állatszőrből készült tárgyakat. Ha matraca lószőrből készült, cserélje ki szivacsra. Tollallergia esetén a párna és a takaró anyaga jobb, ha szintetikus.

Az állatszőr allergia bizonyos esetekben kezelhető speciális immunterápiával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!