Életmód

2017.01.18. 21:01

Legyünk környezettudatos vásárlók!

Az év eleje a fogadkozások időszaka. Sokan úgy gondolják, hogy egyéni, pici vállalásaikkal nem tudnak sokat segíteni, nem tudják igazán megváltoztatni, jobbítani környezetünket. Pedig nem így van, a sok kicsi sokra megy - kezdjük el kialakítani új vásárlói szokásainkat!

Horváth Dominik

Fogyasztási szokásainkon bőven lehetne és kellene is változtatni. Sokan gyűjtők , túlfogyasztók lettünk, a szó szoros értelmében. Sok olyan dolgot veszünk, ami tulajdonképpen nélkülözhető lenne, pedig csak azt és annyit kellene vásárolnunk, amire és amennyire szükségünk van. Hozzáteszem, manapság minden terméket jól becsomagolnak (többnyire műanyag csomagoló anyaggal), ami aztán szintén megy a kukába. Az ünnepek bőséges - sok esetben pazarló - ételdömpingje sem csak megszaporodott kilókat jelenthet számunkra, hanem kidobott ételmaradék sokaságát is. Alapanyag, pénz, energia, munka - és mindennek egy része a szemétben landol. No, nem takarózhatunk a hagyományokkal, például a karácsonyi túlzásokat magunknak teremtettük az elmúlt pár évtized során. Pénztárcánkat és egészségünket is kímélnénk, ha változtatnánk szokásainkon a nagy ünnepek idején.

Kidobott élelmiszer a kukában. Sok olyasmit veszünk meg (és dobunk ki), ami nélkülözhető lenne Fotó: https://www.recycleforlondon.com

És a víz! - ami ha van, természetesnek vesszük, de fontosságára igazán a hiánya döbbenthet rá bennünket. Vajon spórolunk-e vele? Hogyan mosogatunk? Hogyan fürdünk? Annyit használunk-e, amennyi szükséges - vagy ebben sem ismerjük a mértéket, és folyatjuk a csapból, ha kell, ha nem! Világunk megváltozott fogyasztói szokásai nem hasznosak sem a környezetvédelem, sem az energiamegtakarítás, sem az egészségünk, sem a pénztárcánk ügyének.

Több generációs családban élek. 81 éves édesanyám sokszor figyelmeztet mértéktartásra: annyi kenyeret vegyek, annyit főzzek, amennyit megeszünk. Nála nincs feleslegesen kidobott étel, spórol az energiával, mindig lekapcsolja a villanyt. Amit lehet, hasznosít, a száraz kenyérből prézlit készít. A vízzel is spórol. Az idősebb korosztály tagjai - talán épp fiatalkoruk sanyarú és hiánygazdaságos tapasztalatai okán - sokkal mértékletesebben él. Nem fanyalgom vissza a régmúltat, de van mit tanulnunk az idősebb generációtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!