Lemenni spárgába

2017. május 10., 08:30 szerző: Kocsis Noémi
komment
Vagy nem merjünk megvenni, vagy nem tudjuk, mit is kezdhetnénk vele. Holott a friss, roppanós zöldspárga igazi ínyencfalat.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Kora tavasz múltával nyugodtan leszámolhatunk már az ebédhez, vacsorához tálalt hússzelet, párolt hal mellé adott köret nyomasztó misztériumával. Az unalomig ismételt főtt rizs, burgonyapüré után immár bátrabban válogathatunk a piac friss kínálatából. S íme, megakad tekintetünk a nyúlánk, szép, egzotikus fejű spárgán.

A nemzetközi gasztronómiában előkelően csak aszparágusznak nevezett zöldféle alapvető elkészítési módja gyakorlatilag a pofon egyszerűségével vetekszik: a szárakból alul a fásnak tűnő, fehéresebb részt levágjuk, a szálakat összefogjuk,  fejjel lefelé lobogó, sós vízbe állítjuk, megpároljuk. Közben vajat olvasztunk óvatosan, a megpuhult, tálra tett spárgára locsoljuk, kis petrezselymet hintünk rá és kész.

Különösen finom kicsit továbbgondolva: a főtt spárgát vajon forgatott fokhagymaszeletekre dobjuk, nagy szemű tengeri sóval, frissen őrölt borssal, vagy borsikafűvel megszórjuk. Néhányszor átforgatjuk, vigyázva, össze ne törjük. Meghintjük szezámmaggal és szeletelt mandulával, tálaláskor kis citromlével meglocsoljuk. Nagyon finom!

Szintén nem bonyolult a rakott spárga: a főtt spárgát tűzálló tálba lerakjuk, meglocsoljuk egy kis olajjal és előzetesen megpirított zsemlemorzsát szórunk rá. Előmelegített sütőben 180 fokon egy kicsit megsütjük. Van, aki fűszeres joghurttal szereti meglocsolni, de más zöldségekkel keverve is kitűnő a konyhai aszparáguszunk.

Kocsis Noémi

2017. május 10., 08:30 szerző: Kocsis Noémi

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...