Életmód

2015.03.08. 19:35

Lépésről lépésre a siker útján

Székesfehérvár – Legyen szó nyelvi, vagy artikulációs zavarról, a legfontosabb, hogy időben felismerjük, és kezeljük.

Buthy Lilla

A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat valamennyi tagintézményében szerveztek nyílt napokat, bemutató foglalkozásokat szülők, óvónők, illetve tanítók számára. Székesfehérváron a Palotavárosi, a Hosszúsétatéri és a Boldog Gizella Óvodában pöszeséget javító logopédiai foglalkozásra és diszlexia prevencióra lehetett betekinteni március 6-án, a logopédia európai világnapján.

Több ezer gyermeket tanított meg szépen, helyesen beszélni, harmincnyolc év a pályán, kiváló szakmai munka, nagyszerű emberi természet: a gyakorlott, szakvizsgázott logopédussal, Fülöp Erzsébettel pöszeség kezelését célzó nyílt logopédiai foglalkozásán beszélgettünk a Boldog Gizella Óvodában.

Fülöp Erzsébet játékosan, oldott légkörben gyakorol a gyerekekkel: a cél, hogy első osztályig tiszták legyenek a hangok. Fotó: Molnár Artúr

– Többféle beszédhiba ismeretes, egy része csak a pöszeség, amit artikulációs zavarnak nevezünk. A gyermek téveszthet hangokat, sapka helyett szapkát, róka helyett lókát mond, de jelenthet olyat is, hogy torzan ejt, vagy kihagy egy hangot. A legfontosabb, hogy minél hamarabb elkezdjük a terápiát: rengeteg olyan feladat volt ezen az órán is, ami a nyelvi rendszernek a fejlesztését segíti elő, a hangfejlesztés mellett – magyarázza a logopédus.

Hozzáteszi: – Mindig elmondom a szülőknek is, hogy mindig csak azt gyakorolják, amit a gyerek már tud. A másik, hogy ne javítgassák ki addig, amíg a gyerek nem

képes annak a hangnak a tiszta ejtésére. Persze, függ a gyerek személyiségétől is, ha visszahúzódóbb, akkor még jobban megviseli őt. Vigyázzunk, hogy ne adjunk olyan feladatokat, melyekre még képtelen.

Mindig, óráról órára többet kapjon az a gyermek, legyen sikerélménye, legyen minden órán valami plusz.

Fülöp Erzsébet szerint a logopédiában nagyon fontos a csapatmunka, az összefogás: a gyerekek fejlődésében segítenek a szülők, a pedagógusok, óvónők. A siker titka pedig oldott, nyugodt légkörben, kiegyensúlyozottan, lépésről lépésre haladni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!