Életmód

2016.07.31. 16:02

Meglepő fordulat - hol szoptathatok?

Dunaújváros - Ma van az anyatejes táplálás világnapja. Igen, ma már ezt is ünnepelhetjük! Az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) köszönhetően, 1992-óta köszönthetjük, azokat az anyákat, akik egy éves kor után is szoptatják a gyermeküket.

Vinczellér Anita

Pedig ez nem mindig olyan egyszerű, tudom ezt saját tapasztalatból. Lilient közel két és fél évig tápláltam anyatejjel, Dominik is még mindig aktívan szoptatott baba. Sokszor nagyon nehéz, amikor otthonról eljövünk. Kevés olyan hely van, ahol ez nyilvánosan megoldható, az autóban ilyen melegben kész kínzás, anyának-babának egyaránt.

Vinczellér Anita gyermekével Dominikkal

A legtöbben meglepődnek, ha esetleg megkérdezem, van-e lehetőség valahol megszoptatni, nem is gondolják, hogy egy ekkora babának még lehet ilyet, de általában igyekszem másképp megoldani. A minap vásárolni mentünk egy ruházati üzletbe. Dominik nézelődött, jókedvűen pakolászott a polcokon, épp alvásidőben voltunk majd eszébe jutott, hogy ő most itt azonnal kér belőle, ellentmondást nem tűrően tépte le rólam a ruhát. Igyekszem rövidrezárni a dolgot, amilyen gyorsan csak tudunk, indulunk ki az üzletből. Legnagyobb meglepetésemre odalép hozzám egy hölgy, bocsánatot kér, mert nem szeretne tolakodó lenni, de megkérdezheti: szoptatom még a babát? Mert látja, mit csinál a fiam. Már a kérdés is meglepő számomra, nagy csodálkozás közepette csak bólintani tudok. Közben pörög az agyam, vajon miért kérdezi ezt? Zavaró lehet, amit csinál?

Felajánlja nekünk, hogy menjünk be hozzájuk az irodába, és ott nyugodtan megszoptathatom a kisfiam, és hoz egy pohár vizet is, mert a baba az első. Alvásidő lévén megköszönöm, de nem élünk a lehetőséggel. Én érzem magam kellemetlenül, hogy vissza kell utasítanom ezt a kedves gesztust, de indulunk kell haza, hogy Dominik tudjon aludni. A hölgy talán nem is tudja, mennyire feldobta a napom. Hálás szívvel gondolok rá! Köszönöm!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!