Életmód

2015.03.01. 10:00

Megoldások a stressz ellen - Hogyan birkózzunk meg saját magunk hétköznapi problémáinkkal?

Dunaújváros - A feszültségnek sokféle negatív hatása lehet a szervezetre. A természetgyógyászat különböző fortélyai könnyen segíthetnek ennek a kivédésében.

Molnár Dorottya

Az Egészségfejlesztési Iroda életmódsorozatának legutóbbi előadásán Gál Attila kineziológus elmagyarázta a résztvevőknek, hogy milyen stressztípusokkal találkozhatnak a mindennapi életük során és tanácsokat adott, hogy ezeket milyen módon lehet visszaszorítani.

Mi is tulajdonképpen a stressz? A test reakciója az őt érő külső tényezőkre, vagyis a szervezet alkalmazkodása. Ezeknek az ingereknek két típusa van: az eustressz, ami pozitív hatással van a teljesítőképességre, és a negatív, a distressz amitől leblokkolunk bizonyos szituációkban és megnehezíti a mindennapi munkát.

A megrázkódtatásból fakadó reakciókkal háromféleképpen lehetséges megküzdeni: magának a stresszornak az eltávolításával, önmagam eltüntetésével a szituációból vagy az alkalmazkodással, vagyis úgy, hogy másképpen tekintünk az adott helyzetre.

Amennyiben nincs megfelelően kezelve a probléma komoly következmények alakulhatnak ki, mint például a magas vérnyomás és az elhízás.

Fotó: Ady Géza

A munkahelyen érő ingerek nagyban befolyásolják a dolgozók munkavégzését, ezt szaknyelven feladatstressznek nevezik. Amennyiben ez optimalizálva van, az alany megfelelően tudja ellátni feladatát, viszont, ha túl alacsony, akkor érdektelenségben is végződhet a hozzáállása.

Különböző gyakorlatokkal lehet csökkentetni a stressz okozta kellemetlenségeket, például a meridián torna (energetikai szint mozgató mozdulatsorozat), autoszuggesztió (relaxációval egybekötött gondolkodás újraprogramozás), légzőgyakorlatok (hasi légzés, váltott orrlyuk lélegzés) könnyen segíthetnek levezetni a pánikot.

Gál Attila következő elő-adása is ígéretesnek tűnik, amit március 19-én, tart, a gyerekek tanulási nehézségeiről beszél majd és tanácsokkal látja el a jelenlévőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!