Életmód

2017.06.18. 19:30

Mi a filozófia ma? - Vitatkozás

Dunaújváros - Filozófiai Kávéházat rendeztek a múlt pénteken a KMI-ben: meglepően sok és okos résztvevővel!

Pekarek János

Mi a bölcsesség ma? - ez volt az alapkérdése a pénteken este a Kortárs Művészeti Intézetben megrendezett beszélgetésnek, amelyből remélhetőleg sorozat lesz.

Filozófiai kávéházról van szó: azaz arról, hogy a beszélgetni, gondolkodni szerető emberek összejönnek, és beszélgetnek (mondjuk) a bölcsességről.

Lapunkban már beszámoltunk erről a tervről, portrét is közölve Nemes László filozófusról, városunk szülöttéről, aki szeret beszélgetni.

Meglepetés: húszan gyűltek össze a KMI-ben pénteken, sok nő, sok férfi, és minden tartózkodás nélkül azonnal belevágtak a vitába.

Nem előadásról volt szó, és nem született végső, megfellebbezhetetlen meghatározás sem.

Nagyon sok nézőpontból közelítették meg a kérdést, szóba került, hogy erkölcsi, avagy tudományos szempontok határozzák-e meg a választ. A bölcsesség ma valószínűleg más, mint évszázadokkal ezelőtt.

Nemes László végül úgy foglalta össze a dolgot, hogy örül: nem született kötelező érvényű meghatározás. De ez talán maga is része a bölcsességnek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!