Életmód

2014.06.21. 21:00

Miért kötelező a nyújtás az edzések végén?

Minden edzés befejezéseként kötelező a nyújtás, ahogy az elején a bemelegítés. Ez utóbbira mostanság már sok edző felhívja a figyelmet, Rusznák Renáta pedig a nyújtás fontosságát hangsúlyozza.

S. Töttő Rita

Rusznák Renáta stretching, aquafitness és aerobic edző, hosszú évek óta foglalkozik mindhárom mozgásformával. A legújabb kedvence a stretching, azaz a nyújtás, amellyel 3 éve foglalkozik.

Rusznák Renáta szerint a levezetés, azaz nyújtás, edzés végén nagyon fontos. Fotó: S. Töttő Rita

– Az óraindítás ötlete aquafitness óráról jött, mert a cardio mozgáshoz a víz hőmérséklete pont megfelelő, viszont az óravégi nyújtást rövidre kellett fognunk, ezért hetente egyszer a vendégekkel jól megnyújtjuk mindenünket a szárazföldön – meséli a stretching edző. Az óravégi nyújtás persze nem új dolog annak, aki sportol, de az különleges, hogy valaki edzőként is foglalkozzon vele. Minden edzés befejezéseként kötelező a nyújtás, ahogy az elején a bemelegítés. Ez utóbbira sok edző felhívja a figyelmet, Renáta pedig arra törekszik – mint mondja –, hogy az óra kerete szépen megvalósuljon, így a levezetés sem elhanyagolható. – Sokan időhiány miatt otthon mozognak, de nagy részük valamelyik fázist mellőzi.

Pedig a stretching növeli a hajlékonyságot, a mozgásterjedelmet, vagyis az ízületek mozgáshatárát. A stressz az izmok állandó, tónusos feszüléséhez vezet, a stretching az izmok ellazításán keresztül a stressz csökkentésére is alkalmas. Szebb tartást és harmonikus mozgást eredményez. Fejleszti az egyensúlyérzéket és a koordinációt. Hosszú, szálkás izmokat formál. A rendszeresen nyújtást végző sportolóknál kevesebb az esély a túlfeszítésből eredő sérülésekre, és csökkenti az izomlázat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!