Életmód

2015.02.08. 13:35

Étkezés vércsoport szerint

Az ember testében bonyolult biokémiai folyamatok sokasága játszódik le. Másodpercenként négymillió sejtünk újul meg.

DH-információ

Sokan azt gondolják, mindent ehetünk, pedig a vércsoportok és az ételek fehérjéinek kémiai egymásrahatása - beilleszkedése vagy kicsapódása - ezt meghatározza. A különböző vércsoportú emberek bizonyos antigén egyezőség esetén adhatnak, illetve kaphatnak csak vért egymástól. Biztosan érezték már, hogy egy ebéd vagy vacsora elfogyasztása után fáradtnak, álmosnak, vagy teltnek érezték magukat és volt olyan is, amikor frissek, könnyűek és még energikusak is lettek tőle. Az előbbinél a testre tiltott hatású ételeket ettek valószínűleg és ilyenkor ez terheli a szervezetet. Utóbbinál a testre jótékony vagy semleges hatású ételeket fogyasztottak és ez így energizálja a testet.

Próbáljunk meg fehérliszt, élesztő és adalékanyagok nélkül kenyeret sütni vércsoportunknak megfelelően. Négy alapvető vércsoportot különböztetünk meg elsősorban: 0 -sat, A -sat, B -set és AB -set. Elsősorban a szervezetre jótékony illetve semleges hatású lisztekből állítottuk össze a recepteket.

A 0 -ás esetében elsősorban jótékony hatású a lenmag-, a tökmag-, és a szezámmagpehely liszt, másodsorban semleges hatású az amaránt, a rozs, a tönkölybúza és a rizsliszt.

A A -ás esetében elsősorban jótékony hatású a lenmag-, a zab-, a rozs-, a tökmag-, a rizs-, és az amaránt liszt, másodsorban semleges hatású a köles-, és tönkölybúzaliszt.

A B -s esetében elsősorban jótékony hatású a lenmag-, a zab-, a köles-, és a rizsliszt, másodsorban semleges hatású a tönkölybúzaliszt.

Az AB -s esetében elsősorban jótékony hatású a lenmag-, a zab-, a köles-, a rozs- és a rizsliszt, másodsorban semleges hatású a tönkölybúza-, és árpaliszt.

Minél többféle lisztből sütjük kenyerünket, annál ízletesebb és finomabb lesz, ezért legalább háromféle lisztből készítsük el. Ha valaki allergiás, akkor kerülje elsősorban a búzából, az árpából, a rozsból és a zabból készült termékeket a testben történő hisztamin felszabadulás miatt. Ez legerősebben a búzaliszt fogyasztásakor jelentkezik.

„0”-ás vércsoporthoz illő recept

8 dkg lenmagliszt

8 dkg szezámmagpehely liszt

6 dkg tökmagliszt

2 csapott kávéskanál igazi só

2 csapott kávéskanál szódabikarbóna

1 evőkanál zsír (olaj, vagy vaj)

2 db tojás

2 dl víz
A liszteket, a sót és a szódabikarbónát szárazon jól összekeverjük, hozzáadjuk az egy evőkanál zsírt (vagy más zsiradékot), a 2 db tojást és a 2 dl vizet. Ezt is jól összekeverjük, majd az előre kikent formába tesszük. Elsimítjuk a formában a kenyértésztát, alufóliával lefedjük és az előre melegített sütőbe tesszük 30 percre. Utána levesszük az alufóliát és még tíz percig sütjük a kenyeret, majd kivesszük és kiborítjuk a formából. A többi vércsoport esetében csak a liszt fajtáján kell változtatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!