Életmód

2015.07.20. 20:27

Nagyon figyeljünk az ételek hűtésére! - Ebben a nagy melegben könnyebben megbetegedhetünk

Megyei körkép - A nagy melegben különösen figyelnünk kell az élelmiszerek tárolására. Vannak ugyanis olyan baktériumok, amelyek kifejezetten szeretik a meleget. Így egy napon hagyott sütemény, tejtermék akár szalmonellafertőzést is okozhat.

Bobory Balázs

Dr. Szamosfalviné dr. Papp Katalin, a Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Minőség-ellenőrzési és Felügyeleti Osztályának a vezetője elmondta, hogy ebben a nagy melegben az ételek hazaszállítására és tárolására is figyelni kell.

Ha olyan élelmiszert vásárolunk, amelyet hűteni vagy fagyasztani kell, akkor az a legjobb, ha viszünk magunkkal hűtőtáskát vagy hűtőszatyrot, hogy amíg hazaérünk, addig is megfelelő hőmérsékletű maradjon a termék hangsúlyozta az osztályvezető. Előfordulhat, hogy busszal megyünk vásárolni, vagy több helyre is be kell ugranunk, ilyenkor több mint 40 perc is eltelhet, míg ismét hűtőbe rakjuk az élelmiszert. Saját érdekünkben törekednünk kell arra, hogy a hús- és tejtermékek mielőbb a frizsiderbe kerüljenek, hiszen minél hosszabb ez az idő, annál nagyobb az esély arra, hogy tönkremenjenek. Ha hazaértünk, akkor haladéktalanul mindent tegyünk a megfelelő helyre, ami a hűtőbe való azt oda, ami pedig fagyasztásra szorul, azt a fagyasztóba.

Béri Judit szerint hűtés nélkül legfeljebb egy órát szabad tárolni a húskészítményeket a melegben. Fotó: Szendi Péter

Az osztályvezető hozzátette: az ételkészítésnél is fontos, hogy minél előbb hűteni tudjuk az ételt. Ha például este szeretnénk enni belőle vagy másnap ebédre is vinnénk, akkor kezdjük el hideg vizes fürdőben hűteni a lábost. Az ételek néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolása ugyanis éppen megfelelő talaja lehet a baktériumok elszaporodásának, ezért célszerű azonnal hűteni őket. A melegben kerülni kell az egyébként is gyorsan romló, úgynevezett kockázatos élelmiszerek készítését, fogyasztását, ilyen például a krémes vagy a madártej.

Dr. Szamosfalviné dr. Papp Katalin azt mondta, hogy a hűtési láncot nem szabad megszakítani. A gyártótól az élelmiszer hűtve kerül a boltokba, s ott is a megfelelő hőmérsékleten tárolják. Ezt a hőmérsékletet nekünk vásárlóknak is biztosítanunk kellene, hogy a lánc ne szakadjon meg, főleg ebben a meleg időben.

Béri Judit, egy jánosházi húsbolt vezetője is azt emelte ki, hogy náluk az a szabály, hogy a húskészítményeket hűtőtől hűtőig szállítják.

Én is csak azt tudom mondani, fontos, hogy ne szakadjon meg a hűtőlánc, hiszen hűtés nélkül legfeljebb egy órát szabad tárolni a húskészítményeket, felvágottakat ebben a nagy melegben folytatta Béri Judit. Otthon is fokozottan figyeljünk arra, hogy amikor a bevásárlásból haza-érünk, akkor azonnal a hűtőbe kerüljön a készítmény. A húst csak akkor vegyük elő, amikor feldolgozzuk, az előkészületek alatt ne tegyük ki a melegre! Ha pedig felolvasztunk valamint, akkor azt a hűtőben tegyük meg, ne pedig a konyhapulton. Mindenkinek a saját érdeke, hogy odafigyeljen a nagy melegben ezekre a fontos tanácsokra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!