Életmód

2015.01.11. 17:25

Ne bukj bele a fogadalmadba!

Dunaújváros - Beköszöntött a 2015-ös esztendő. Év elején nagyon sokan tesznek olyan fogadalmat, hogy az új évben elkezdenek sportolni - akár heti 4 alkalommal is - és egészségesebben táplálkoznak, esetleg több időt töltenek majd pihenéssel.

Halmai Dóra

A nagy buzgóság eleinte még működik, de megfigyelhető, hogy az első 2-3 hónap után a kezdeti lelkesedés jócskán alábbhagy.

Próbáld meg megfogadni a következő tippeket:

A sportot ugyanúgy tervezd be a napi rutinodba, mint azt, hogy elmész a gyerkőcért az iskolába.

Ha kezdő vagy, akkor kérj segítséget szakértőtől.

Ha valaki elkezd egészségesen étkezni, akkor megindul a fogyás, de nem biztos, hogy elégedett lesz az eredménnyel. A fogyás fontos és szükséges velejárója a mozgás is.

A másik véglet, ha valaki elkezd eszeveszettül sportolni, és az étkezésre nem figyel oda.

Mozgásra fel 2015-ben is!

Az edzés előtt alaposan melegíts be 15-20 percig, majd jöhetnek is a feladatok.

1. gyakorlat: helyben futás- és taposásváltó

Helyben futunk 15 másodpercig, majd 10 másodpercig taposásra váltunk, ezt a váltakozást ismételjük meg egymás után 12x

2. gyakorlat: lábérintős hasprés

Kiinduló helyzet: hanyattfekvés bal kéz oldalsó középtartásában, jobb kéz pedig fül mellett magastartásban, lábak enyhe terpeszben. A második fázisban egyszerre emeljük a jobb kezünket és a bal lábunkat, majd érintsük össze őket. Figyeljünk, hogy a préselés fázisában történjen a levegő kifújása. Majd visszaengedjük a kiinduló helyzetbe a kezünket és a lábunkat is.

A gyakorlatot 15x ismételjük: először jobb kéz és bal láb kombinációval, majd bal kéz és jobb láb kombinációval.

3. gyakorlat: sasszé, bokaérintéssel

Kiinduló helyzet: terpeszben állunk, majd egyet sasszézunk jobbra. Eközben a térdek hajlításával, a bal kezünkkel megérintjük a jobb cipőnk orrát. Figyeljünk, hogy a térd hajlításánál a térdünk ne menjen a lábfejünk elé. Majd lendületesen elindítjuk a mozgást visszafelé. Sasszézunk egyet balra, és megérintjük a bal lábunkat a jobb kezünkkel.

A gyakorlatot 20x ismételjük, a jobb oldalra való végrehajtás számít mindig egynek.

4. gyakorlat: egylábas csípőfeltolás

Kiinduló helyzet: hanyatt fekvés. A jobb talpunkat megtámasztjuk a talajon, a bal lábunkat pedig kinyújtjuk függőlegesen. A sarkunk pedig legyen visszafeszítve. Feltoljuk a csípőnket maximálisan, ekkor ráfeszítünk a farizomra, majd leengedjük, de éppen csak addig, hogy a popsink ne érintse a földet. A gyakorlatot 20x hajtsuk végre jobb lábbal és 20x hajtsuk végre bal lábbal.

5. gyakorlat: futás karmunkával

Helyben futunk magastérdemeléssel, majd bekapcsoljuk a karmunkát is. A bal térdünk emelésénél a jobb kezünket nyújtjuk a magasba megfeszítve, majd a jobb térd emelésnél a bal kezünket. A gyakorlatot 1,5 percig folyamatosan végezzük. Kezdőknek három körben, haladóknak pedig négy-öt körben ajánlom a gyakorlatsor végrehajtását.

A nyújtásról ne feledkezz meg ma sem!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!