Életmód

2015.04.02. 16:39

Nem gyógyuló sebek: súlyos betegségekre figyelmeztethetnek, vegyük őket komolyan

Pár hétig talán fel sem tűnik a probléma, ám, ha elhúzódik egy seb gyógyulása, jobban tesszük, ha orvoshoz fordulunk, mert három betegség is állhat a háttérben.

Horváth Gabriella

A kisebb hegek normál esetben olyan szépen gyógyulnak a bőrön, hogy néhány hónap múlva szabad szemmel már nem is láthatóak. Épp ezért adhat okot gyanakvásra, ha egy nem kifejezetten tátongó seb képtelen pár hét alatt behegedni. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány gyakori okot, ami a háttérben állhat.

Rosszindulatú daganat: A száj nyálkahártyáján keletkezhetnek gyanús elváltozások, nehezen gyógyuló sebek. Kezdetben leukoplákia alakul ki, ám idővel a szájrák komoly kisebesedéseket okozhat a szájüregben. De nemcsak itt, hanem a bőrön is kialakulhatnak elsőre nem gyógyuló sebnek tűnő elváltozások. Amennyiben három hét alatt nem heged be egy, a testen megjelent seb, joggal gyanakodhatunk basaliomára vagy spinaliomára. A betegség időben történő felismerése érdekében fontos, hogy évente látogassunk el bőrgyógyászati rákszűrésre.

Cukorbetegség: Elsősorban a lábon megjelenő fekélyes sebek utalhatnak cukorbetegségre. A diabétesz következtében ugyanis egyfelől a bőr szárazabbá válik, másfelől romlik az erek állapota, a romló vérellátás pedig nehezen gyógyuló sebekhez vezethet. Súlyos esetben a diabéteszhez az idegrostok végtagon tapasztalt károsodása is társul, ami a talpon túlterhelési pontok megjelenéséhez vezethet, de akár deformálódhat is a láb. A nem baleset következtében végzett lábamputációk 70 százalékának hátterében cukorbetegség áll!

Rossz keringés: A nehezen gyógyuló sebek hátterében sok esetben a rossz vérkeringés áll. Ezt okozhatja krónikus vénás elégtelenség, magas koleszterinszint, érszűkület, érelmeszesedés. Ezen betegségek diagnózisához angiológiai vizsgálat szükséges. Az érbetegségek elkerülése érdekében pedig fontos a rendszeres testmozgás, amellyel fokozható a vér áramlása és erősíthető az erek fala, valamint lényeges, hogy telített zsírokban szegény étrendet kövessünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!