Életmód

2015.10.26. 18:28

Nem jut mindenkinek nő Kínában? Akkor osztozzanak rajtuk a férfiak!

Óriási problémát jelent Kínában az akut nőhiány, 2020-ra egyes becslések szerint 30 millió nőtlen és barátnőtlen kínai férfi (kínaiul guanggun) lesz az országban.

Egy kínai közgazdász professzor szerint ez a probléma nem különbözik a kereslettel és a kínálattal kapcsolatos általános dilemmáktól, ezért azzal az egyébként meglepőnek tűnő megoldással állt elő, hogy legalizálni kell a poliandriát, azaz a többférjűséget, mert így a szegényebb férfiak összeállhatnak, és közösen vehetnek feleségül egy nőt. Nem tette zsebre, amit ezért az ötletért kapott.

A New York Times cikke szerint feleség nélkül maradni nemcsak azért baj, mert magányos lesz az ember, hanem azért is, mert a kínai törvények szerint a gyerekek kötelesek támogatni szüleiket, ám nőtlen a férfiak, akik egyébként is főként a szegényebb rétegekből kerülnek ki, gyermektelenül fognak megöregedni. Így vagy iszonyatosan elszegényednek öregkorukra, vagy az államnak kell biztosítani az ellátásukat, ami 30 millió ember esetében nem kis teher a költségvetésnek.

A nőhiány a elsősorban a kínai családpolitika miatt alakult ki, amely 1979-től egészen a közelmúltig megtiltotta, hogy egy családnak egynél több gyermeke legyen. Mivel Kínában a hagyományok miatt a legtöbben fiúgyermeket szerettek volna, sokan az illegális abortuszt választották, amikor megtudták, hogy lányuk születne. Ennek következtében jelenleg 100 kislányra 117 fiú jut az országban.

Xie Zuoshi közgazdász professzor szerint ez nem több, mint egy kínálat-keresleti probléma. „Nem tagadom, hogy hamarosan 30 millió nőtlen férfi lesz országban, csak azt mondom, hogy ennek nem kell feltétlenül egy társadalmi katasztrófához vezetnie” – írta egy azóta törölt blogbejegyzésében. A professzor szerint ha egy jószágból kevés van, akkor felmegy az ára, és így történt ez a nők esetében is. Ezért jelenleg csak a gazdag férfiak tudnak maguknak feleséget szerezni, a szegények viszont kiszorulnak a piacról.

„Nőkből kevés van, ezért sokat érnek. De mi lesz azokkal a szegényebb férfiakkal, akik ezt az értéket nem tudják kifizetni? Az egyik megoldás az, hogy több férfi összeáll és együtt vesznek feleségül egy nőt. Ez nem csak az én elborult ötletem, sok távoli kínai faluban már most is működik az a rendszer, hogy a fiútestvérek egy nőt vesznek feleségül, és boldogan élnek együtt” – írta Xie Zuoshi.

Abban igaza van a professzornak, hogy a legszegényebb kínai vidékeken már régóta dívik a poliandria, és egyesek szerint legális is, de ettől még az ötletét nem fogadták különösen jól, durván kikeltek ellene a feministák és a hajadon férfiak is. "Egyáltalán egy ember írta ez?", kérdezte egy felhasználó a legnépszerűbb kínai közösségi oldalon. "Sok szingli férfi szeretné tudni, hogy hol vannak ennek a professzornak a felesége?", írta egy másik.

"Ezek a férfiak arról vitatkoznak, hogy hogyan osszák el egymás között a nőket, mintha csak olyan személyes tulajdonról lenne szó, mint egy ház vagy egy autó. A 30 milliós férfitöbblet azért alakult ki, mert 30 millió lány csecsemőt vagy magzatot megöltek. Ez valahogy senkit nem zavar, mindenki azon siránkozik, hogy nem lesz minden férfinak felesége" - írta egy márciusban letartóztatott kínai feminista aktivista egy esszében a professzor ötletére reagálva.

A professzor azonban nem futamodott meg a kritikák és a fenyegetések miatt, sőt, vasárnap megjelentetett egy újabb bejegyzést, amelyben önzőnek és képmutatónak nevezte a kritikusait. "Ha nem valaki nem tud olyan megoldást adni erre a problémára, ami nem sérti a hagyományos moralitást, akkor miért kritizál engem azért, amiért én legalább kitalálok egy megoldást? Morális alapon sokan annak a hívei, hogy egy házaspár egy nőből és egy férfiből áll. Ez a moralitás hamarosan 30 millió reménytelen, nőtlen férfit fog eredményezni. Ezt nevezitek ti erkölcsnek?", írta. A professzor egyébként azt is felvetette, hogy a férfiak közötti házasságot is legalizálni kellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!