Életmód

2015.08.09. 18:21

Nem kell visszamászni - Miért éri meg mindenkinek környezetbarát háztartást vezetni?

A környezettudatos életmód egy szemléleten alapszik. Azon, hogy felismerjük, hogy ezen a bolygón nem egy mindentől elkülönülő faj vagyunk, hanem az egész része. Egy életközösségben élünk, amihez nekünk is alkalmazkodnunk kell.

Ha ezt nem tesszük, akkor az visszahat ránk. Ha szenynyező anyagot engedünk a folyóba, akkor egy idő után már nem tudunk belőle inni, nem lehet benne fürdeni. Ezek a tettek mindig hatással lesznek ránk vagy utódainkra. Ha vigyázunk a természetre, akkor az nekünk is jó lesz vallja Zelenák Adrián, egy környezetbarát háztartási cikkekkel foglalkozó bolt vezetője arról, hogy miért érdemes energiát fektetni mindennapi életünk során a környezetvédelembe.

A környezetvédelem nem igényel befektetést, hiszen az alapja a takarékosság meséli Adrián. A környezetbarát életmód sok apró dolog öszszessége. A háztartás energiát fogyaszt és szemetet termel. Ezeket kell csökkenteni. Egy régi, rossz hűtő kétszer-háromszor többet fogyaszt, mint egy jól karbantartott vagy egy modernebb, energiatakarékos változat. A számítógépeknél ugyanez a helyzet. Nagyon sok helyen éjjel-nappal megy a tévé, akkor is, amikor senki sem nézi. Ezzel rengeteg energiát és ezen keresztül pénzt pazarolunk el. Ha rövidebb utakra autó helyett biciklit használunk vagy gyalog megyünk, akkor szintén energiát és pénzt spóroltunk. A takarékosság régen teljesen természetes volt. A régi ember mindent megpróbált felhasználni. Nagyszüleim mesélték, hogy amikor bejöttek a műanyag csomagolások, eleinte a tejes-zacskóból lábtörlőt készítettek, a tejfölösdobozokat a palántázáshoz használták fel. Aztán egy idő után annyi lett a hulladék, hogy nem tudtak mit kezdeni vele.

Zelenák Adrián: A környezetbarát életmód sok apró dolog összessége Fotó: Nagy Lajos

Zelenák Adrián ennek a problémának a megoldásáról is szívesen beszél.

- A hulladék nagy része csomagolóanyag. Szerencsére a piacon lehet kimért dolgokat kapni. Ha ezeket vásároljuk meg, akkor nemcsak a szemét mennyiségét csökkentjük, hanem a helyben termelt dolgokat részesítjük előnyben, így a szállítással járó szennyezés sem terheli a környezetet. Itt is vannak fokozatok. A PET-palack nagyon jól visszaforgatható, újrahasznosítható, ha a szelektív gyűjtőbe kerül, de sokkal jobb, ha visszaváltható üvegbe csomagolt terméket veszünk, ez esetben teljesen megspóroljuk a hulladékot. A környezetvédelemben fokozatok vannak. A tömegközlekedés jobb az autónál, de a gyaloglás, biciklizés még jobb.

Zelenák Adrián a takarékosság témára még visszatér egy kicsit.

- A Tudatos Vásárlók Egyesülete ökoköröket szervez. Ezeknek a lényege, hogy egy csoport egy évig rendszeresen találkozik. Ötleteket, tippeket osztanak meg egymással arról, hogyan lehetne háztartásuk kibocsátását csökkenteni. Ezek legtöbbször apró dolgok, például, hogy a felmosóvizet nem rögtön használat után öntik ki, hanem megvárják, amíg megspórolhatják vele a WC-tartály kiürítését. Ezeket a praktikákat összegyűjtik és egy éven keresztül mérik, hogy mennyire tudják vele lecsökkenteni az energiafogyasztást, mérsékelni a hulladékot. Ahogy a mondás tartja: amit meg lehet mérni, azon változtatni is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!