Életmód

2017.04.23. 14:35

Nyomásterápia, hullámmasszázs: segítség a mozgásszegény életmódot élőknek

Dunaújváros - Rohanó világunkban a legtöbben sajnos kifejezetten mozgásszegény életmódot folytatunk.

Piros Mariann

Ez nem kizárólag a rendszeres testedzés hiányát, hanem a fizikai aktivitás rendkívül alacsony szintjét jelenti. Munkába, bevásárolni autóval járunk, lépcsőzés helyett liftet használunk, egész nap ücsörgünk a munkahelyen, este még egy kis számítógépezés vagy tévénézés, és el is telt a napunk érdemi testmozgás nélkül.

Az ülő életmód súlyos következményekkel jár: megnövekszik a vérnyomás és a vércukorszint, gyarapszik a zsírszövet, az izomtömeg lecsökken, a nyirokkeringés lelassul. Fáradékonyak és rosszkedvűek leszünk, könnyebben megbetegszünk, lassabban regenerálódik a szervezetünk. Az egészségügyi problémák mellett kozmetikai problémák is kialakulnak, például a cellulit (narancsbőr).

Mit tehetnek, akik idő hiányában, egy korábbi sérülés következtében, esetleg életkorukból adódóan nem tudnak elegendő testmozgást végezni?

Számukra kiváló megoldás a nyomásterápia, vagy más néven hullámmasszázs.

A nyomásterápia egy mechanikus nyirokmasszázs-terápiás módszer, amelyet egy számítógép által vezérelt berendezés végez. A kezelés célja a vér- és nyirokkeringés intenzitásának növelése.

A nyirokkeringést serkentik, segítve a méreganyagok távozását Fotó: Zsedrovits Enikő

A nyirokkeringés talán a legkevésbé ismert rendszer a szervezetünkben. Ez a rendszer felelős a sejtanyagcsere melléktermékeinek eltávolításáért, és az immunrendszer jó működését biztosítja. A nyirokkeringés zavarát okozhatják műtétek, gyulladások, de a leggyakoribb ok a mozgásszegény életmód. Amíg a vért a szív pumpálja az erekben, addig a nyirok áramlásához izomösszehúzódás, vagyis mozgás szükséges.

A civilizált-mozgásszegény életmódunk következtében gyakoriak a nyirokáramlás zavarai, amelynek külső jelei lehetnek: boka körüli duzzanat, ödéma, has körfogatának növekedése, szemek alatti táskák.

A hullámmasszázs serkenti a nyirokkeringést, segítve a méreganyagok távozását a szervezetből. A kozmetikában a nyomásterápia tökéletes kiegészítője minden alakformáló kezelésnek, növelve azok eredményességét, és hasznos a visszerek megelőzésében is.
A kezelés menete: a hullámmasszázs során légkamrával ellátott úgynevezett applikátorokat húzunk a teljes lábra, a has-derék területére, esetleg a karra.

A gép levegőt fúj a légkamrákba, lentről felfelé, ritmikus nyomást kifejtve a szövetekre. Nyomáshullámok keletkeznek, amelyek a talptól kiindulva a bokán, majd az alsó lábszáron át a nyirokcsomók felé pumpálják a nyirokfolyadékot. Ezek a masszázsnyomások váltakozó intenzitással, meghatározott időközönként követik egymást, így biztosítva a nyirokáramlás felgyorsulását, és a nyirok elvezetését.

A kozmetikai eljárásokban 20-45 perces kezeléseket alkalmazunk, az időtartam természetesen a kezelés céljától függ. A gyakoriságot tekintve a hullámmasszázs önállóan alkalmazva heti 1-3 alkalommal javasolt, amennyiben alakformáló terápiában kiegészítő kezelésként szerepel alkalmazása, mindig az alakformáló kezelés után használjuk.

Mint minden kezelésnek, így a hullámmasszázsnak is vannak ellenjavallatai, amelyekről a kezelést végző szakember tájékoztatást ad.

A hullámmasszázs kezelés rendkívül kellemes, teljesen fájdalommentes, pihentető érzés. Egészségmegőrző hatásán túl kifejezetten ajánlom stresszes életmód esetén relaxációs célra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!